4. Pješadijska brigada

Godišnja analiza obuke na nivou OK OS BiH

20.12.2012

uU kasarni „Rajlovac“ u Sarajevu, 17.12.2012. godine realizovana je Godišnja analiza obuke OK OS BiH. Učesnici analize su, pored tima OK OS BiH i komandanta brigada OK OS BiH, bili i predstavnici ZŠ OS BiH na čelu sa brigadirom Mariom Andrićem te predstavnici Komande podrške i EUFOR-a.

U kasarni „Rajlovac“ u Sarajevu, 17.12.2012. godine realizovana je Godišnja analiza obuke OK OS BiH. Učesnici analize su, pored tima OK OS BiH i komandanta brigada OK OS BiH, bili i predstavnici ZŠ OS BiH na čelu sa brigadirom Mariom Andrićem te predstavnici Komande podrške i EUFOR-a.

Kroz izloženu prezentaciju komandant 4. pješadijske brigade brigadir Kolenda je istakao težišne zadatke brigade, koji su bile veliki izazov kako za samu brigadu tako i za OS BiH. Posebno je naglasio međunarodnu civilno-vojnu vježbu ''Zajednički otpor'', obuku i upućivanje jedinice BH CON FPU 005, realizaciju vježbe ''Dinamičan odgovor 12-04'', kao i stalno angažovanje brigade na pružanju pomoći lokalnoj zajednici usljed elementarnih nepogoda.

Posebna osvrt, brigadir Kolenda je dao na deklarisanu četu koja je u tekućoj godini postigla zavidne rezultate. Postignut je primarni cilj, jedinica je osposobljena za sudjelovanje u NATO operacijama. Vježbe koje su stajale pred ovom jedinicom, a naročito vježbe sa EUFOR-om i međunarodna vježba u Hrvatskoj pokazale su njenu interoperabilnost, sposobnost, pristup taktikci i procedurama sa drugim partnerskim zemljama. Na kraju je posebno naglašen problem opremanja deklarisane jedinice na koji brigada nemože uticati.

Identifikovani su ključni problemi koji prate proces obuke, iznijete pozitivne strane za navedeni period te iznesene težišne zadaće koje stoje pred brigadom u narednoj godini: formiranje druge deklarisane čete, ''Dinamičan odgovor 13-04'', tranziciju personala, prihvat jedinice iz mirovne misije te stalne aktivnosti koje se odnose na pružanje pomoći civilnom stanovništvu.

Info 4.pbr
 

Postani pripadnik OS BiH