4. Pješadijska brigada

Zajednička vojna vježba pripadnika 1.pješadijskog bataljona s EUFOR-om

22.3.2013

Pripadnici deklarisrane čete 1. pješadijskog bataljona od 18. do 22.03.2013 godine, na lokalnom poligonu obuke (LPO) Glamoč, uspješno su realizovali zajedničku vojnu vježbu sa pripadnicima Turskog kontingenta EUFOR-a.

U nekoliko radnih tačaka, operacija pratnja konvoja, nailazak na EOD, te pratnja VIP osoba, demonstrirane su procedure, tehnike i vještine koje će ukoliko zatreba biti primijenjene u stvarnim situacijama, a sve u cilju zaštite sigurnosti i održavanja stabilnog okružja. Cilj vježbe bio je provjera interoperabilnosti pripadnika 1. pješadijskog bataljona, te razvijanja sposobnosti u pogledu planiranja i provedbe zadataka skladu sa NATO postupcima u međunarodnom okružju. Po izuzetno složenim vremenskim uslvoma (kiša – snijeg ), kao kruna realizacije vježbe, na poligonu „Barbara” Glamoč realizovano je bojevo gađanje.Uspješna realizacija vježbe je još jedan pokazatelj stručnosti i osposobljenosti pripadnika 1. pješadijskog bataljona za učinkovito rješavanje postavljenih ciljeva i zadataka.
Zadovoljstvo izvedbom vježbe, komandant multinacionalneog bataljona EUFOR-a pukovnik Alfred Steingesz, zahvalio se svim učesnicima vježbe na uloženom trudu, te naglasio kako se kroz prikazanu vježbu moglo vidjeti da su pripadnici 1. pješadijskog bataljona 4. pbr spremni izvršavati i najsloženije zadatke.
info:4.pbr
Postani pripadnik OS BiH