4. Pješadijska brigada

Počela vježba “BRZI ODGOVOR 2” (OPREH 2.3)

3.9.2013

U kasarni “Ante Bruno Bušić “ u Livnu 02.09. 2013. godine počela je vježba “BRZI ODGOVOR 2” (OPREH 2.3) koja se realizuje kroz obuku deklarisane čete 4.pbr i Multinacionalnog bataljona EUFOR-a koji učestvuju u vježbi, i trajat će do 06.09.2013.godine.

Sljedeće sedmice slijedi nastavak vježbi u kasarnama OS BiH “Miralem Jugo” Livač, “Stanislav Baja Kaljević” Rodoč i “Ortiješ” kada će biti realizovane situacijske trening vježbe deklarisane čete 4.pbr i multinacionalnog bataljona EUFOR-a sa rezervnim snagama uz podršku lokalnih organa za provođenje zakona. 

Kulminacija ove vježbe će biti javna manifestacija tokom koje će biti demonstrirane kombinovane vojne sposobnosti visokim zvanicama i predstavnicima medija 12. septembra (DVD), i ista će se realizovati u kasarni “Miralem Jugo” Livač. 
U zajedničkoj vojnoj vježbi pored pripadnika OS BiH i lokalne policije učestvuje i Multinacionalni bataljon EUFOR-a sa rezervnim snagama, koji se sastoji od dvije pješadijske čete, stacioniran je u BiH, a dodatne trupe su van BiH i spremne za djelovanje u slučaju ugroženosti sigurnog i stabilnog okruženja. 
Vježba “Brzi odgovor 2” je osmišljena tako da demonstrira opredjeljenje EU, partnera i drugih međunarodnih organizacija ka davanju podrške sigurnom i stabilnom okruženju u BiH, da potvrdi sposobnost EUFOR-a da poveća broj svojih trupa, obuka pripadnika OS BiH, te provjera sposobnosti zajedničkog djelovanja pripadnika EUFOR-a, OS BiH i lokalne policije koja se po prvi put u Bosni i Hercegovini uključuje u ovakve vrste zajedničkih vježbi.

Ova obuka za OS BiH predstavlja značajnu priliku za kolektivnu obuku, nastavak izgradnje interoperabilnosti čete 4.pbr deklarisane po PARP-u sa NATO konceptom izvođenja vježbi, te poboljšanje sposobnosti OS BiH za učešće u mirovnim operacijama NATO saveza. 
Info 4.pbr

Postani pripadnik OS BiH