4. Pješadijska brigada

Završena prva faza vježbe „BRZI ODGOVOR 2“ (OPREH 2.3)

9.9.2013

Na lokaciji kasarne „Ante Bruno Bušić“ u Livnu 07.09.2013 godine uspješno je realizovana prva faza vježbe „BRZI ODGOVOR 2“ (OPREH 2.3), sa pripadnicima EUFOR-a.

Od 02. do 07.09.2013 godine pripadnici 1/1 pješadijskog bataljona (deklarisane čete) 4.pbr OS BiH tokom realizacije vježbe iskazali su profesionalnost u realizaciji planskih zadataka.

Proigravajući scenarij vježbe u nekoliko radnih tačaka sva tri voda deklarisane čete prošli su operaciju pretrage, pratnja konvoja, eskort pratnja, prvu pomoć i rad na TCP-u. Osim razmjene iskustava i naučenih lekcija učestvovanje pripadnika 1.pb na vježbi je od izuzetnog značaja i koristi s obzirom da kroz razmjenu iskustava na taktičkom i operativnom nivou služi kao svojevrsna priprema za daljnji angažman u operacijama podrške miru.

Komandant sekcije za osposobljavanje u glavnoj komandi EUFOR-a potpukovnik Zoltan Roth i vođa tima bugarskog kontingenta EUFOR-a major Vladimir Dimitrov koji su sa instruktorima mađarskog kontingenta EUFOR-a pratili sam tok realizacije vježbe, izrazili su zadovoljstvo motiviranošću i profesionalnošću svakog učesnika na vježbi, poželjevši im da ostanu dobri vojnici na ponos OS BiH i državi BiH u cjelini.

Druga faza vježbe će biti realizovana od 09. do 13.09.2013 godine na lokacijama „Miralem Jugo“ Livač, „Stanislav Baja Kraljević “ Rodoč-Mostar i Ortiješ gdje će pripadnici deklarisane čete 1. pb učestvovati sa pripadnicima multinacionalnog bataljona EUFOR-a.

Info:4.pbr
Postani pripadnik OS BiH