4. Pješadijska brigada

Dan za istaknute goste u kasarni „Miralem Jugo“ – Livač

12.9.2013

U kasarni „Miralem Jugo“ – Livač, u okviru realizacije vježbe „OPREH 2.3“, 12.09.2013. godine upriličen je Dan za istaknute zvanice (DV Day). Po prijemu istaknutih zvanica, održana je konferencija za medije, na kojoj su se obratili ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general major Anto Jeleč, komandant EUFOR-a general major Dieter Heidecker i šef Komandnog elementa EU general pukovnik Leonardo di Marco.

U svojim obraćanjima iznijeli su svoja zapažanja o realizovanoj vježbi „OPREH 2.3“ sa posebnim akcentom na provjeru sposobnosti angažovanja rezervnih snaga EUFOR-a i zajedničkog djelovanja pripadnika EUFOR-a, OS BiH i lokalne policije kao odgovor na krizne situacije.

Ministar odbrane gospodin Osmić je pored naprijed navedenog čestitao svim učesnicima vježbe na postignutim rezultatima, a posebno pripadnicima OS BiH koji su još jedanput pokazali svoju obučenost i spremnost u izvođenju operacija podrške miru. Komandant EUFOR-a je ministru Osmiću uručio Plaketu vježbe „OPREH 2.3“.

Na informativnom brifingu istaknute zvanice su upoznate sa procesom planiranja vježbe, tokom vježbe i osnovnim ciljem koji je bio obuka OS BiH, provjera sposobnosti angažovanja rezervnih snaga EUFOR-a te sposobnost zajedničkog djelovanja EUFOR-a, OS BiH i lokalne policije u kriznim situacijama.

Nakon završetka brifinga upriličen je taktičko-tehnički zbor sa sredstvima korištenim u ovoj vježbi.

Kao kruna DVD-a, učesnici vježbe su kroz razne scenarije visokim zvanicama i medijima prezentovali svoju spremnost i obučenost u zajedničkom djelovanju u kriznim situacijama.

Po završetku oficijelnog dijela DVD-a,   upriličena je ceremonija svečanog zatvaranja vježbe „OPREH 2.3“. Učesnicima vježbe su se obratili načelnik štaba EUFOR-a brigadni general Joszef Szpisjak i komandant 4. pješadijske brigade brigadni general Tomo Kolenda, čestitavši svim učesnicima vježbe na postignutim rezultatima nakon čega su izvršili dodjelu certifikata i svečano zatvorili vježbu.

Info 4. pbr

8 FOTO GALERIJA
Postani pripadnik OS BiH