4. Pješadijska brigada

Dinamičan odgovor 4. pješadijske brigade

8.10.2013

Na poligonu za borbenu obuku Manjača od 29. 09. do 08.10. 2013. godine uspješno je realizovana vježba pod nazivom'' Dinamičan odgovor 13-4''.

Po drugi put 4. pješadijska brigada, uz podršku pridodatih jedinica, realizovala je vježbu koja je u potpunosti koncipirana po NATO standardima „BI-SC 75-3 Collective Training and Exercise Directive''. Kroz ove aktivnosti komande i jedinice 4. pješadijske brigade su u realnom vremenu, prostoru i simulacijama izvršavali borbenu misiju.

''Dinamičan odgovor 13-4'' je realizovan u tri dijela, kroz simulacijsku vježbu komandnog mjesta brigade na BBS sistemu, terensku vježbu koju je realizovala borbena grupa bataljona i situacijsko bojevo gađanje.

Već u prvom dijelu vježbe pokazana je sposobnost Komande 4. pješadijske brigade u procesu donošenja vojnih odluka prilikom izvođenja ofanzivnih i defanzivnih operacija te provođenja operacija stabilnosti i vojne pomoći civilnim organima. Analizirajući rad komandi i jedinica komandant 4. pješadijske brigade, brigadni general Tomo Kolenda izrazio je zadovoljstvo zbog uspješanog odgovora brigade na postavljenu misiju te istakao važnost interoperabilnosti jedinica OS BiH da bi bili prepoznatljivi kao ozbiljan partner NATO-u u operacijama podrške miru.

Nosilac težišta u drugom dijelu vježbe, koja je tekla uporedo sa simulacijom komande brigade na sistemu BBS, bila je borbena grupa bataljona kojom je komandovao pukovnik Fikret Bandić. Kroz spomenutu terensku vežbu pripadnici 3.bataljona 4.pješadijske brigade, uz pridodatu borbenu i logističko-servisno podršku (jedinice brigade TP, brigade ZS PZO i Komande logistike), u realnom vremenu realizovali su operacije pokret do kontakta, vazdušni transport i vazdušnu medicinsku evakuaciju, nakon čega su organizovali odbranu na brzu ruku, plansku odbranu i kontranapad.

Nakon realizacije pomenutih operacija borbena grupa bataljona pristupila je izvođenju PSO operacija stabilnosti kao što su tehnike patroliranja, osiguranje baze, kontrolno-propusna stanica,eskort, rad sa medijima te pregovaranje i posredovanje. Pukovnik Bandić istakao je da se kroz realizovanu vježbu mogao sagledati stepen osposobljenosti, kako pojedinaca tako i jedinica te cjelokupan sistem koordinacije jedinica koje su bile u podršci.

Vježba ”Dinamičan odgovor 13-4” realizovana je pod rukovodstvom starješina Komande za obuku i doktrinu (centara za borbene simulacije i borbenu obuku) koji su imali ulogu vanjskih ocjenjivača kako na sistemu BBS tako i za brigadnu borbenu grupu.

Stečena iskustava tokom vježbe utjecati na buduće obuke pripadnika 4. pješadijske brigade.

Dana 08.10.2013.godine na poligonu Manjača upriličen je dan za visoke goste u sklopu kojega je    izvršena realizacija situacijske vježbe sa bojevim gađanja iz haubica 122 mm, minobacača 120 mm i 60 mm, ručnim bacačem raketa 64 mm (zolja) te pješadijskim naoružanjem.

Završnom bojevom gađanju brigadne borbene grupe prisustvovali su zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije brigadni general Mirko Tepšić sa saradnicima, Komandant OK OS BiH brigadni general Dragan Vuković sa saradnicima, načelnik štaba EUFOR-a brigadni general Joszef Szpisjak i drugi gosti.

Tokom realizacije vježbe pripadnike 4. pješadijske brigade posjetio je tim starješina EUFOR-a na čelu sa brigadirom Alptekin Tartici, koji su izrazili interes da u vježbama ovakvog tipa na poligonu Manjača iduće godine uzmu učešće i jedinice EUFOR-a stacionirane u Bosni i Hercegovini.

Info 4.pbr

8 FOTO GALERIJA
Postani pripadnik OS BiH