4. Pješadijska brigada

Počeo „Primarni kurs za razvoj vođa”

30.10.2013

U skladu sa Doktrinom obuke OS BiH, priručnika Razvoj vođa u OS BiH, Pravilnikom o profesionalnom razvoju i konceptu Profesionalnog razvoja podoficira, u kasarni „Božan Šimović” u Čapljini otpočela je realizacija „Primarnog kursa za razvoj vođa” na nivou 4.pbr, kojega pohađa 40 polaznika iz jedinica brigade.

Realizacija kursa je planirana u periodu od 28.10. do 29.11.2013.godine. Polaznicima kursa su se obratili direktor kursa zastavnik Zoran Grmača, glavni narednik brigade Krunoslav Zelenika, načelnik štaba brigade brigadir Nihad Klinac i komandant brigade brigadni general Tomo Kolenda.

General Kolenda je u svom obraćanju istakao da je ovo vojno stručno osposobljavanje i usavršavanje vođa, sticanje uslova za vođenje u profesionalnom razvoju unutar OS BiH.

Kros kurs dobićete potrebno znanje, navike i vještine koje su Vam potrebne da budete uspješan vođa. Težište obuke je stavljeno na dužnosti i odgovornosti nivoa vođe tima, posade i desetine, razvoju njihovih timova, sa ciljem osposobljavanja za dužnosti vođe u skladu sa vojnom doktrinom. Nakon uvodnog obraćanja, general Kolenda je svečano otvorio Prvi „Primarni kurs za razvoj vođa“ na nivou OS BiH.

 Kroz realizaciju odobrenog Tematskog Plana kursa propisani su i zadaci, uslovi i standardi.

Osnovni zadaci „Primarnog kursa za razvoj vođa” su:

- proširivanje stečenih i usvajanje novih znanja iz teorije i prakse opšte vojnog znanja, te praktično uvježbavanje u korištenju borbenom tehnikom i borbenim sistemima

- kroz praktičan rad i obavljanje starješinskih dužnosti, osposobljavanje polaznika za vojno vođstvo odgovarajućih vojnih jedinica, sa težištem na pripremi za obavljanje dužnosti vođe tima i desetine u jedinicama 4.pbr

- osposobljavanje za vršenje drugih zadataka vezanih za dužnosti vođa OS BiH

- sticanje potrebnog iskustva i metodsko osposobljavanje u planiranju, organizovanju, izvođenju i vrednovanju obuke vojnika, jedinica i ustanova koje će voditi na lokaciji razmještaja i borbenom okruženju.

Krajnji cilj prvog „Primarnog kursa za razvoj vođa” u OS BiH je pripremiti polaznike da budu uspješne vođe timova u svojim jedinicama u skladu sa vojnom doktrinom OS BiH.

Info 4.pbr

Postani pripadnik OS BiH