4. Pješadijska brigada

Realizirana zajednička vojna vježba 1.pb sa EUFOR-om

21.3.2014

Na lokalnom poligonu obuke (LPO) Livno, od 17. do 20.03.2014 godine, uspješno je realizirana zajednička vojna vježba pripadnika 1. voda 1. deklarisane čete sa pripadnicima Mađarskog kontingenta EUFOR-a.

Definiranjem scenarija na brifingu koji su prezentirali predstavnici EUFOR-a otpočeo je terenski prikaz vježbe, gdje su pripadnici 1. pješadijskog bataljona kroz operacije uspostave check pointa, pretresa osoba i vozila, uspostave osmatračke stanice, pješadijske patrola te pratnje konvoja, pokazali sposobnost i visok stepen pripremljenosti i obučenosti svih učesnika vježbe.

Samoj realizaciji vježbe prisustvovali su: načelnik GŠ EUFOR-a brigadni general Andreas Szucs, zamjenik načelnika štaba za obuku i osposobljavanje brigadir Ahmet Ugur, šef sekcije za planiranje i koordinaciju obuke u glavnoj komandi EUFOR-a p.pukovnik Eric Baad Meimer, komandant MnBn EUFOR-a pukovnik Scharf Harald, savjetodavni tim EUFOR-a (EAT) iz Čapljine te PNS za operacije i obuku 4.pbr pukovnik Radovan Dragović.

Nakon sadržajnog brifinga koji je gostima prezentirao pukovnik Dragović, razgovaralo se o provođenju obuke i ključnim događajima u obuci u 2014 godini.

Sa uvaženim gostima komandant 1. pb pukovnik Mijo Šteko obišao je kasarnu i pripadnike na vježbi.

General Szucs iznio je pohvale na račun vježbe i naglasio da je njena uspješna izvedba još jedan dokaz uspješne saradnje i razmjene iskustava a u svrhu jačanja regionalne sigurnosti i stabilnosti.

Učešće pripadnika 1.pb/ 4.pbr OS BiH na zajedničkim vojnim vježbama sa pripadnicima EUFOR-a je od izuzetnog značaja i predstavlja značajnu priliku za kolektivnu obuku te poboljšava sposobnost pripadnika 1. pb za učešće u mirovnim operacijama u sklopu NATO saveza.

Info-4.pbr

 

Postani pripadnik OS BiH