4. Pješadijska brigada

Procjena borbene spremnosti artiljerijskog bataljona 4. pbr

4.4.2014

U skladu sa Godišnjim Planom rada, Godišnjim Planom obuke te Planom kontrola i pomoći potčinjenim jedinicama, Tim starješina iz Operativne Komande OS BiH je boravio 03.04.2014.godine u artiljerijskom bataljonu 4.pbr u Livču.

Cilj posjete je bila procjena borbene spremnosti artiljerijskog bataljona 4.pbr.

Na čelu tima iz OK OS BiH je bio brigadni general Sakib Forić koji se poslije jutarnje smotre obratio cjelokupnom sastavu artiljerijskog bataljona te putem informisanja upoznao sastav o trenutnim aktivnostima u OS BiH.

Poslije obraćanja generala Forića, uslijedio je ulazni brifing na kojem je prezentiran plan današnje procjene borbene spremnosti.

Procjena se sastojala od:

-Utvrđivanja borbene spremnosti personala

-Utvrđivanje borbene spremnosti po logistici,stanje popunjenosti opremom i spremnost opreme.

-Utvrđivanje borbene spremnosti po pitanju obuke.

-Pružanje pomoći kontrolisanoj jedinici.

-Prijedlog mjera za poboljšanje stanja.

Kroz praktične radnje pojedinaca, posluga i vodova, kroz test tjelesne spremnosti, pregled dokumentacije, rad centra za upravljanje vatrom te praktične radnje oko zauzimanja vatrenog položaja za Haubicu 122 mm, utvrđen je stepen borbene spremnosti artiljerijskog bataljona.

Takođe je izvršeno pismeno testiranje i oficira i podoficira te kontrola realizacije kvalifikacijskog bojevog gađanja iz AP M16 A1 na strelištu „Gorica“ kod Čapljine.

Na kraju je u završnom brifingu tim Operativne Komande na čelu sa generalom Forićem dao završnu ocjenu borbene spremnosti artiljerijskog bataljona. 

Info 4.pbr

Postani pripadnik OS BiH