4. Pješadijska brigada

Obilježena 22. godišnjica oslobađanja kasarne Božan Šimović u Čapljini

24.4.2014

Jučer, 23. aprila 2014. u organizaciji Prvog pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH i Kordinacije udruženja proisteklih iz Domovinskog rata općine Čapljina obilježena je 22. godišnjica oslobađanja prve kasarne u BiH.

Tokom oslobađanja kasarne pet pripadnika HVO-a je poginulo, a 17 ih je ranjeno. Prva oslobođena kasarne BiH danas nosi ime Božana Šimovića, legendarnog komandanta HVO-a, koji je život dao u borbama za oslobađanje južne Hercegovine.

Najprije su položeni vijenci i zapaljene svijeće na mjestima pogibije učesnika akcije oslobađanja, a onda je centralni program priređen ispred velikog spomen križa i spomen biste Božana Šimovića na ulazu u kasarnu.

Vijence su položile delegacije Koordinacije udruženja proisteklih iz domovinskog rata zajedno s načelnikom općine Čapljina dr. Smiljanom Vidićem, delegacija Oružanih snaga BiH predvođeno s brigadnim generalom Tomom Kolendom i brigadirom Slavenom Galićem, delegacija Vlade Hercegovačko - neretvanske županije, delegacija Koordinacije udruženja proisteklih iz Domovinskog rata HNK-a.

Po završetku polaganja vijenaca i paljenja svijeća u kapelici u krugu kasarne služena je i sveta misa zadušnica.

Info 1.pgp

Postani pripadnik OS BiH