4. Pješadijska brigada

Drugostepena posjeta Odjeljenja za kvalifikacijsko bojevo gađanje Artiljerijskom bataljonu

10.2.2015

Na osnovu Godišnjeg plana obuke za 2015.godinu, a u cilju realizacije koordinacijske posjete, Odjeljenje za kvalifikacijsko bojevo gađanje, instruktori Centra za borbenu obuku posjetili su Artiljerijski bataljon 4.pješadijske brigade na lokaciji razmještaja kasarne "Miralem Jugo" u Livču.

Prihvat drugostepene posjete instruktora CBO realizovan je 10.02.2015.godine, u sklopu priprema za izvršenje kvalifikacijskog bojevog gađanja Artiljerijskog bataljona na poligonu Manjača i učešća na Terenskoj (FTX) vježbi  koja predstoji ovoj jedinici u maju mjesecu ove godine. Cilj ove posjete je bio izvršiti ocjenjivanje stanja obučenosti ljudstva, izvršiti uvid stanja kompletnosti i tehničke ispravnosti haubica 122 mm koje su planirane za gađanje, te izvršiti pripremu ključnog osoblja.

Od strane Artiljerijskog bataljona osigurana je prisutnost personala koje će uzeti učešće u realizaciji navedenih aktivnosti, te omogućen pristup oruđima koja su provjerena po operativnosti i kompletirana potrebnim alatom i priborom.

Tokom  posjete OKBG na poligonu za obuku izvršene su i provjerene sljedeće radnje - izviđanje i izbor vatrenog položaja, posjedanje vatrenog položaja, rad na vatrenom položaju i napuštanje vatrenog položaja kao i provjera obučenosti prednjih osmatrača, centra za upravljanje vatrom (CUV-a) i vatrenog dijela.

U Komandi artiljerijskog bataljona 10.02.2015.godine, u prisustvu komandanta bataljona pukovnika Enesa Kubata i Komandira haubičke baterije 122 mm, održan je završni izlazni brifing od strane instruktora CBO na čelu sa kapetanom Arzić Emirom.

Info 4.pbr

Postani pripadnik OS BiH