4. Pješadijska brigada

Realizacija obuke isturenih osmatrača 1. pješadijskog bataljona za navođenje vatre u kasarni „Miralem Jugo“

4.3.2015

U periodu od 09.02. do 27.02.2015. godine na poligonu za obuku kasarne „Miralem Jugo“ u Livču izvedena je obuka za isturene osmatrače i obuka za planiranje vatrene podrške u četama.

Ukupno 12 pripadnika 1. pješadijskog bataljona 4. pbr je učestvovalo u pomenutoj obuci. Vod vatrene podrške komandne čete artiljerijskog bataljona na čelu sa kapetanom Šemsom Šabanijom je bio zadužen za planiranje i izvođenje obuke.

Cilj obuke je osposobiti podoficire 1. pb za planiranje vatrene podrške u četama i isturene osmatrače za učešće na procjeni NEL-1 (provjera deklarisane jedinice od strane NATO-a) po OCC EiF programu u sklopu vježbe vanjskog ocjenjivanja „DINAMIČAN ODGOVOR 15-4“.

Planirana STX vježba izvedena je kao pokazatelj osposobljenosti za 10 pripadnika koji su obučavani kao istureni osmatrači i dva pripadnika kao planeri vatrene podrške u četi u kasarni "Miralem Jugo“, 26.02.2015. godine.

Vježbi su prisustvovali komadanti artiljerijskog bataljona, puk. Enes Kubat i komadant 1. pješadijskog bataljona, puk. Ivković Dinko sa članovima štaba.

Po završetku obuke za 12 pripadnika će biti osigurani certifikati obučenosti. Ova obuka je još jedan dokaz o uspješnoj koordinaciji između bataljona unutar 4. pješadijske brigade kad su u pitanju obuka i pripreme za predstojeće zajedničke zadatke koje očekuju pripadnike naše brigade.

Info- 4.pbr

          

Postani pripadnik OS BiH