4. Pješadijska brigada

Održana metodsko-pokazna vježba „Desetina u pokretu do kontakta“

8.10.2015

Prva četa 1. bataljona 4. pješadijske brigade OS BiH izvela je metodsko-pokaznu vježbu situacijskog bojevog gađanja „Desetina u pokretu do kontakta“ na poligonu obuke i strelištu OS BiH „Barbara“ u Glamoču 06.10.2015. godine.

Pukovnik Dinko Ivković, koji je bio direktor vježbe, ugostio je komandanta 4.pbr OS BiH brigadnog generala Tomu Kolendu, komandante 2. i 3. bataljona i prištabnih jedinica 4.pbr, kao i komandante četa 1.pb.

Okupljenim zvanicima, nakon uvodne riječi pukovnika Dinka Ivkovića, obratio se major Zvonimir Duvnjak koji je prezentirao način izvršenja vježbe.

Svrha ove vježbe je bila dostizanje borbene spremnosti jedinice. Ciljevi vježbe su višestruki i kreću se od procjene mogućnosti desetine da izvede pokret do kontakta i napada na brzu ruku, preko usklađivanja manevra i paljbe do sigurnog rukovanja naoružanjem i opremom.

Kroz realizaciju ove vježbe integrirani su individualni i kolektivni zadaci: izvještavanje o neprijatelju, kretanje pod direktnom paljbom, odabir borbenih pozicija, kretanje pod direktnom paljbom i druge.

Ono što ovu vježbu čini posebnom u odnosu na sve dosadašnje, je činjenica da je u potpunosti izvedena uz korištenje bojeve municije. Kroz vježbu je prikazano kretanje desetine kroz prijateljske crte, koordinacija sa prijateljskim snagama, kretanje prema neprijatelju, prolazak kroz neprijateljske prepreke i uništavanje istog izvršenjem bojevog gađanja potiskujuće paljbe iz stojećeg stava, fiksirajuće paljbe iz ležećeg stava te uništavajuće paljbe iz klečećeg stava nakon manevra obuhvata s boka. Prikazane su i reakcije na indirektnu i snajpersku paljbu.

Brigadni general Tomo Kolenda izrazio je pohvale načinom izvršenja ove vježbe, kao i profesionalnošću i obučenosti pripadnika 1.pč/1.pb/4.pbr OS BiH. Na kraju vježbe general Kolenda lično je čestitao pripadnicima desetine koja je izvela vježbu.

Info-4.pbr

6 FOTO GALERIJA
Postani pripadnik OS BiH