4. Pješadijska brigada

Na području Livna uspješno završena vježba sposobnosti u slučaju elementarnih nepogoda, u okviru zajedničke vojne obuke pripadnika OS BiH i EUFOR-a

18.3.2016

Zajednička vojna vježba pripadnika 1. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH i pripadnika EUFOR-a, u kojoj su učestvovali i predstavnici Jedinice za podršku MUP-a Kantona 10, Gorske službe spašavanja i Civilne zaštite Kantona 10, uspješno je završena 18.03.2016. godine na području jezera Mandek i lokaciji kasarne „Ante Bruno Bušić“ Livno.

Cilj vježbe, koja se održavala od 14. do 18. marta, bio je prikaz sposobnosti svih učesnika koji bi u stvarnoj situaciji, u slučaju elementarnih nepogoda, bili uključeni u pomoć civilnim strukturama. Dodatni cilj ove vježbe je obuka pripadnika 1. pješadijske čete, koja je deklarirana po OCC E&F programu za izvođenje helikopterskih operacija, kao što su osiguravanje zone slijetanja, procedure ulaska i izlaska iz helikoptera kao i ukazivanje prve pomoći ozlijeđenima i njihov brz i siguran transport u bolnicu.

Po zamišljenom scenariju vježbe, područje Livna su zahvatile velike poplave i zemljotres, što je uzrokovalo pojavu klizišta, oštećenja kuća i brane na jezeru Mandek, tako da je prijetila poplava okolnih sela uslijed mogućeg pucanja brane. Nadležne institucije poduzele su mjere kojima bi se ukazala pomoć povrijeđenima i izvršila sigurna evakuacija s ugroženog područja. Odmah nakon katastrofe, uspostavljen je Krizni štab u kojem su bili predstavnici OS BiH, EUFOR-a, Jedinice za podršku MUP-a Kantona 10, Gorske službe spašavanja i Civilne zaštite Kantona 10. Izvršena je koordinacija svih učesnika i odmah se pristupilo ukazivanju pomoći civilnom stanovništvu u ugroženom području. Gorska služba spašavanja je osigurala prelazak preko oštećene brane kontingentu EUFOR-a, nakon čega su pripadnici OS BiH prebačeni helikopterom, gdje su odmah pristupili pružanju pomoći lokalnom stanovništvu. Korištena su i dva motorna čamca i vozila hitne pomoći i medicinski helikopter kako bi se ozlijeđeni prevezli u što kraćem roku. 

Komandant 1. pješadijskog bataljona pukovnik Dinko Ivković je tokom završne vježbe ugostio visoku delegaciju EUFOR-a koju je predvodio načelnik štaba EUFOR-a brigadni general Zoltan Mihocza. U svojoj izjavi, nakon završetka vježbe, brigadni general Mihocza je izjavio kako je ovom vježbom pokazano da su OS BiH u potpunosti sposobne izvršiti ovakve operacije, kao i koordinirati sa svim ključnim organizacijama i strukturama u ovakvim situacijama. Pukovnik Dinko Ivković je naglasio da je u ovoj vježbi bio dodatni izazov saradnja s civilnim strukturama, koju su naši pripadnici uspješno ostvarili i realizirali i tokom vježbe pokazali visoku motiviranost i profesionalnost na svim nivoima.

Info-4.pbr

14 FOTO GALERIJA
Postani pripadnik OS BiH