4. Pješadijska brigada

Saradnja 4. pbr, Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK-a i EUFOR-a

13.1.2017

U operativnom centru Kantonalnog štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru 11.01.2017. godine održan je radni sastanak između komande Četvrte pješadijske brigade (4. pbr), predstavnika Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanskog kantona i pripadnika LOT kuće EUFOR-a Mostar.

Cilj sastanka je bio upoznavanje pripadnika EUFOR-a o aktivnostima koje provode pripadnici 4. pbr i Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanskog kantona na pripremama za sagledavanje mogućnosti realizacije zajedničke civilno-vojne vježbe “Zajednički odgovor 2017 ” koju planiraju realizovati zajedno u Čapljini u mjesecu maju tekuće godine.

Domaćin sastanka je bio gospodin Ismet Bojčić. Ukratko je goste upoznao o organizaciji i trenutnim aktivnostima Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanskog kantona. Napravio je kratak presjek dosada realizovanih pripremnih radnji koje su bile neophodne kako bi planirana vježba bila uspješno i realizovana.

Ispred 4. pbr sastanku su prisustvovali pukovnik Džemal Rahimić i major Damir Ćavar. U svom obraćanju prisutne su upoznali o realizovanim aktivnostima brigade te su napravili kratku prezentaciju prijedloga scenarija vježbe. Istaknuto je da se vrijeme realizacije planirane vježbe podudara sa vremenom realizacije planirane praktične vježbe pomoći civilnim strukturama 4. pbr.

Gospodin Bojčić je ispred Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, koja je nositelj vježbe, pozvao pripadnike LOT kuće EUFOR-a da se i oni uključe u vježbu u skladu sa njihovim mogućnostima i ovlaštenjima.

Komandant LOT kuće EUFOR-a kapetan Gabrijela Steeinle se zahvalila na pozivu da prisustvuje ovako jednom kvalitetnom sastanku. Istakla je svoje zadovoljstvo što vidi dobru saradnju koju imaju pripadnici 4. pbr i Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanskog kantona jer su oni bitan faktori u segment zaštite i spašavanja građana i materijalnih dobara kantona. Posebno je istakla zadovoljstvo što je dobila poziv da se sa svojim pripadnicima uključi u ovu važnu civilno-vojnu vježbu. Konačnu odluku o učešću pripadnika LOT kuće u vježbi će donijeti nakon neophodnih konsultacija koje mora učiniti sa svojim nadređenim starješinama.

Na kraju sastanka, pripadnici 4. pbr i Civilne zaštite su dogovorili daljnje korake koje će zajednički preduzimati u sklopu priprema za realizaciju zajedničke civilno-vojne vježbe.

Info-4. pbr

 

Postani pripadnik OS BiH