4. Pješadijska brigada

Obilježen Dan podoficira 4. pbr OS BiH

15.9.2021

U kasarni "Božan Šimović" u Čapljini, 14. i 15. septembra 2021. godine po dvanaesti put je na prigodan način obilježen Dan podoficira u 4. pješadijskoj brigadi OS BiH.

Dvodnevno takmičenje u povodu „Dana podoficira 4. pbr“ je organizovano i provedeno na lokaciji kasarne „Božan Šimović“ Čapljina, te lokalnom području obuke koje koriste jedinice 4. pbr OS BiH. Takmičari su morali savladati veoma zahtjevne prepreke u različitim disciplinama, kao što su: kopnena navigacija, marševanje, rukovanje naoružanja, bacanje bombe u cilj, gađanje vazdušnom puškom i pružanje prve pomoći.

Domaćin svečane ceremonije zatvaranja aktivnosti „Dana podoficira 4. pbr“, komandant 4. pbr OS BiH, brigadir Zdravko Rezo pozdravio je sve učesnike takmičenja, a posebnu zahvalnost iskazao je komandantu NATO štaba u Sarajevu, brigadnom generalu Ericu Folkestadu, koji je boravio u službenoj posjeti komandi 4. pbr OS BiH i koji je našao vremena da prisustvuje svečanoj ceremoniji zatvaranja aktivnosti.

Na ceremoniji zatvaranja, „Dana podoficira 4.pbr“ OS BiH, prisustvovali su i penzionisani generalpukovnik Anto Jeleč, Zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, Zamjenik komandanta OK OS BiH za resurse bigadni general Tomo Kolenda, te predstavnici ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a (ODC) u Bosni i Hercegovini

Narednik brigade zastavnik I klase Krunoslav Zelenika i Glavni narednik NATO štaba u Sarajevu zastavnik Francis Swirko u svojim obraćanjima istakli su veliku važnost mjesta i uloge podoficirskog kora u obuci, vojnoj edukaciji u OS BiH, vojnim vježbama, mirovnim misijama i pomoći civilnim strukturama vlasti.

U takmičarskom dijelu, prvo mjesto osvojila je ekipa iz sastava 2. pješadijskog bataljona 4. pbr, a prelaznu zastavu podoficira 4. pješadijske brigade OS BiH svečano je uručio komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Eric Folkestad.

Komandant 4. pbr, brigadir Rezo je prigodnim govorom svečano zatvorio ceremoniju „Dana podoficira 4. pbr OS BiH“.

Info - 4. pbr

5 FOTO GALERIJA