5. Pješadijska brigada

Posjeta Višeg predstavnika šefa Misije OSCE u BiH Komandi 5.pbr.

6.10.2010

Viši predstavnik Šefa Misije OSCE u BiH, gospodin Peter Bas-Backer, je dana 06.10. 2010. godine u vremenu od 12,00 do 13,00 časova posjetio Komandu 5.pbr OS BiH. Uvaženog gospodina Bas-Backera, primio je komandant 5.pbr, brigadni general Senad Mašović.

Viši predstavnik Šefa Misije OSCE u BiH, gospodin Peter Bas-Backer, je dana 06.10. 2010. godine u vremenu od 12,00 do 13,00 časova posjetio Komandu 5.pbr OS BiH.
Uvaženog gospodina Bas-Backera, primio je komandant 5.pbr, brigadni general Senad Mašović.

Teme razgovora odnosile su se na pitanja skladištenja i dinamici uništenja viškova naoružanja i municije, kako u 5.pbr, tako i u OS BiH u cijelosti. Druga tema razgovora bila je vezana za aktivnosti OSCE-a u pogledu organizovanja „Sajma za zapošljavanje“, te inicijativi da ovim Sajmom budu obuhvaćeni i bivši pripadnici OS BiH, čija je profesionalna vojna služba, (zbog isteka ugovora), prestala tokom 2010. godine.

Gospodin Bas-Backer je u uvodnom dijelu razgovora pitanje viška naoružanja i vojne opreme, te njihovo skladištenje i obezbjeđenje indentifikovao kao potencijalni rizik i prijetnju, kako za pripadnike OS, tako i za sve građane BiH. Međutim, nakon objašnjenja od strane generala Mašovića o aktivnostima koje OS BiH preduzimaju po ovom pitanju, gospodin Bas-Backer je bio zadovoljan prezentovanim informacijama i obrazloženjima po ovom pitanju.

Inicijativu gospodina Bas-Backera za uključivanje bivših pripadnika OS BiH na Sajamu zapošljavanja, a koji će biti organizovan krajem ovog mjeseca u Tuzli, general Mašović je podržao, te naglasio „da će se lično založiti da Komanda 5.pbr informiše sve bivše pripadnike brigade o vremenu, mjestu i značaju održavanja pomenutog Sajma“.
Na kraju posjete gospodin Bas-Backer se najiskrenije zahvalio na dočeku i informacijama koje su mu prezentovane, a naročito one koje su se odnosile na aktivnosti po pitanju uništenja viškova naoružanja i ubojnih sredstava.

Info – 5.pbr