5. Pješadijska brigada

Angažovanje pripadnika 3/5.pbr OS BIH na pomoći civilnim strukturama pri elementarnim nepogodama u općini Bijeljina

6.12.2010

Da OS BiH izvršavaju svoju zakonski propisanu misiju, potvrđuju ovih dana i pripadnici 3/5.pbr koji već peti dan uzastopno sa potrebnim materijalnim sredstvima, aktivno učestvuju u pružanju pomoći poplavom ugroženom stanovništvu općine Bijeljina iz Mjesnih zajednica: Janja, Amajlije, Popovi, Dijelovi, Dvorovi, Novo Naselje Dvorovi, Triješnica i Dazdarevo

Da OS BiH izvršavaju svoju zakonski propisanu misiju, potvrđuju ovih dana i pripadnici 3/5.pbr koji već peti dan uzastopno sa potrebnim materijalnim sredstvima, aktivno učestvuju u pružanju pomoći poplavom ugroženom stanovništvu općine Bijeljina iz Mjesnih zajednica: Janja, Amajlije, Popovi, Dijelovi, Dvorovi, Novo Naselje Dvorovi, Triješnica i Dazdarevo, gdje borba sa vodenom stihijom ne jenjava.

Na osnovu najviših državnih odluka te naređenja predpostavljenih komandi u veoma kratkom vremenskom periodu došlo je do formiranja opremanja i upućivanja jedinice privremenog sastava za zaštitu i spasavanje od elementarnih nepogoda. Komandant 3. pješadijskog bataljona, pukovnik Branko Studen je na hitnom sastanku sa predsjednikom općine Bijeljina, gospodinom Mićom Mićićem i predstavnicima Civilne zaštite opštine Bijeljina, iskoordinirao saradnju i upotrebu jedinice na ugroženim sektorima.

Aktivnost jedinice je prvenstveno na spasavanju stanovništva iz poplavljenih kuća, izvlačenju stoke, te u dostavi hrane, vode, higjenskih i ostalih potrepština. Također, u kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ organiziran je alternativni smještaj za stanovnike poplavljenih područja koji nisu imali mogućnost nekog drugog smještaja. Ovaj vid pomoći koristi 17 stanovnika od kojih je petero male djece. Do sada je kroz prihvatni centar ukupno prošlo 102 stanovnika iz navedenih ugroženih područja.

Uprkos teškim vremenskim uslovima, niskim temperaturama, hladnom i dubokom vodom, pripadnici bataljona su uspješno izvršavali i izvršavaju postavljeni zadatak. Najave meteorologa ne obećavaju skorije poboljšanje vremenskih prilika, a samim tim i povlačenje vode u korito rijeke Drine, tako da je pred bataljonom još jedan dug i neizvjestan period. Visok stepen profesionalizma i odgovornosti je linija vodilja svih pripadnika 5.pbr, koji su spremni da se suoče sa svim izazovima u budućnosti. Pored pripadnika 3/5.pbr OS BiH angažiran je i dio pripadnika bataljona inžinjerije brTP i 5.blp Komande logistike OS BiH.

Komandant 5.pbr, brigadni general Senad Mašović sa pomoćnikom NŠ za civilno-vojnu saradnju, majorom Ćerimom Rastoderom je 06.12.2010. godine obišao pripadnike 3.pješadijskog bataljona na lokaciji razmještaja u kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“, kao i one pripadnike koji su angažirani na terenu, sa ciljem sagledavanja i upoznavanja trenutnog stanja, te mogućnosti iznalaženja rešenja koja će ovu misiju učiniti uspješnijom.

Info – 5.pbr