5. Pješadijska brigada

Podrška OS BiH u provođenju operacije „Žetva“ u 2010.godini

13.1.2011

U skladu sa važećim propisima OS BiH su, sa nadležnim institucijama, aktivno uključene u podršci realizacije aktivnosti operacije „ŽETVA“ na teritoriji BiH.

U skladu sa važećim propisima OS BiH su, sa nadležnim institucijama, aktivno uključene u podršci realizacije aktivnosti operacije „ŽETVA“ na teritoriji BiH.

Kasarna „7.Muslimanske brigade“ u Zenici je centralna lokacija na nivou BiH određena za prijem naoružanja i druge vojne opreme (isključujući municiju, MES, NUS i druga UBS), a nosilac aktivnosti je 1/5.pbr u saradnji sa KL OS BiH. Kao alternativna lokacija za prijem predmetnih sredstava „ŽETVE“ određena je kasarna „Kozara“ u Banja Luci.

Prijem sredstava „ŽETVE“, uključujući sredstva od provedenih sudskih procesa, vrši se od nadležnih institucija MUP-a, Sudske policije, Civilne zaštite entiteta, te drugih sigurnosnih agencija u BiH.

Aktivnost 1/5.pbr, odnosno OS BiH, uključuje prijem, sigurnosnu provjeru sredstava, evidenciju i privremeno čuvanje prikupljenih MS-a do momenta deformisanja i uništenje od strane KL OS BiH.

U tom smislu je 08.07.2010.godine realizovano uništenje prikupljenih sredstava u toku 2009.godine (oko 620 primjeraka naoružanja i druge opreme - sredstava). Aktivnost deformisanja - uništenja sredstava „ŽETVE“ je otvorena za javnost, za nadležne institucije koje vrše predaju sredstava i međunarodne institucije, a navedenim aktivnostima deformisanja-uništenja bili su prisutni predstavnici EUFOR-a, OSCE-a i drugih organizacija.

U periodu od 08.07.do 31.12.2010.godine prikupljeno je oko 730 primjeraka naoružanja i druge opreme - sredstava (40 % sredstva „ŽETVE“, 60 % sredstva od provedenih sudskih procesa), koja će se uništiti tokom 2011.godine, a po popunjavanju planiranih skladišnih kapaciteta namijenjenih za ovu svrhu.

Aktivnosti 5. pješadijske brigade, odnosno OS BiH, na podršci realizacije operacije „ŽETVA“ u BiH se nastavljaju i u narednom periodu u koordinaciji sa nadležnim organima za predaju predmetnih sredstava.

Info – 5.pbr