5. Pješadijska brigada

Zajednički iftar na lokaciji VB „Aerodrom Dubrave“

17.8.2011

Tradicionalno i ove godine, 16.08.2011. - Noć uoči „Bedra”, značajnog datuma u islamskom kalendaru, Komanda 5.pb i jedinice OS BiH razmještene na lokaciji VB „AD”, su organizovale iftarsko druženje sa predstavnicima organa vlasti, vjerskih zajednica, penzionisanim pripadnicima OS BiH, akademskom zajednicom, te boračkim i međunarodnim organizacijama.

Tradicionalno i ove godine, 16.08.2011. - Noć uoči „Bedra”, značajnog datuma u islamskom kalendaru, Komanda 5.pb i jedinice OS BiH razmještene na lokaciji VB „AD”, su organizovale iftarsko druženje sa predstavnicima organa vlasti, vjerskih zajednica, penzionisanim pripadnicima OS BiH, akademskom zajednicom, te boračkim i međunarodnim organizacijama. Iftaru su između ostalih prisustvovali: Vojni muftija, Sekretar Ministarstva odbrane, Pomoćnik ministra za politiku i planove, te generali OS BiH Pleh, Gutić, Tursunović i Forić.

Prisutnima se obratio brigadni imam Sejdalija ef. Hrnjić, koji se u svom izlaganju zahvalio svim zvanicama na odzivu (prisustvovalo oko 260 gostiju), naglašavajući značaj prisustva pripadnika drugih vjerskih zajednica. Efendija Sejdalija se posebno osvrnuo na značaj Ramazana, islamskog posta i njegove uloge u jačanju duhovne dimenzije ličnosti.

Potom se gostima prigodnim govorom obratio komandant 5.pbr, brigadni general Senad Mašović. On je tom prilikom, između ostalog, prisutne informisao o aktuelnostima u Komandi i jedinicama 5.pbr sa težištem na procesu obuke, učešću u mirovnim operacijama i pružanju pomoći civilnim strukturama uslijed elementarnih nepogoda.
Nakon klanjanja teravije, iftarsko druženje je nastavljeno u mesdžidu VB „AD”.

Info – 5.pbr