5. Pješadijska brigada

Načelnik ZŠ i Komandant OK OS BiH sa svojim saradnicima posjetili 5.pbr OS BiH

23.12.2011

Komandu i jedinice 5.pbr OS BiH razmještene na lokaciju VB „Aerodrom Dubrave“ 22. 12. 2011. godine posjetila je visoka delegacija ZŠ OS BiH koju je predvodio načelnik general-pukovnik Miladin Milojčić, u čijoj pratnji je bio i njegov zamjenik general-major Rizvo Pleh.

Komandu i jedinice 5.pbr OS BiH razmještene na lokaciju VB „Aerodrom Dubrave“ 22. 12. 2011. godine posjetila je visoka delegacija ZŠ OS BiH koju je predvodio načelnik general pukovnik Miladin Milojčić, u čijoj pratnji je bio i njegov zamjenik general major Rizvo Pleh.

Prije dolaska delegacije ZŠ OS BiH, po prvi put od preuzimanja dužnosti Komandanta OK OS BiH, u 5. pbr je boravio i brigadni general Ivica Jerkić. U pratnji generala Jerkića bili su njegovi zamjenici brigadni generali Sakib Forić i Mirko Tepšić, te načelnici odjeljenja OK OS BiH. Navedene delegacije ispred Komande 5.pbr prihvatio je njen komandant, brigadni general Senad Mašović sa svojim saradnicima.

Posjeta visokih vojnih delegacija, među kojima su bili i komandanti brigada OK OS BiH, imala je dva tematska sadržaja. Prvi se odnosio na realizaciju redovnog mjesečnog brifinga komandantu OK OS BiH generalu Jerkiću od strane komandanata jedinica i njegovih zamjenika i pomoćnika. Druga tematska cjelina, kojoj su prisustvovale obje delegacije bila je povezana sa praćenjem vježbe od strane pripadnika Pješadijske jedinice 5.pbr koja vrši pripreme za operacije podrške miru.

Prije odlaska na poligon za izvođenje pomenute vježbe, sve posmatrače sa njenim sadržajem upoznao je starješina štaba 5.pbr major Nežad Terzić. Prikazanom vježbom na posebno uređenom poligonu je rukovodio poručnik Emir Helić. Prioritetni cilj vježbe bio je uspostava novih standarda vatrene obuke a posebno onih koji se odnose na naprednu tehniku gađanja. Treba naglasiti da su posmatrači vježbe bili u cijelosti zadovoljni sa prikazanim sadržajem, te zaključili da je neophodno ovakve i slične vježbe realizirati u svim jedinicama a posebno sa personalom koji se priprema za upućivanje u operacije podrške miru.

info: 5.pbr.