5. Pješadijska brigada

Duhovna priprema vjernika katolika pripadnika 5. pbr OS BiH za svetkovinu Uskrsa

24.3.2010

Povodom nadolazeće svetkovine Uskrsa, dana 22.02.2010. godine na lokaciji Vojne baze "Aerodrom Dubrave" 5.pješadisjka brigada OS BiH je organizovala duhovni nagovor, ispit savjesti, ličnu ispovijed te misno slavlje za sve katolike pripadnike OS BiH koji su raspoređeni i rade na lokaciji VB "Aerodrom Dubrave".

Povodom nadolazeće svetkovine Uskrsa, dana 22.02.2010. godine na lokaciji Vojne baze "Aerodrom Dubrave" 5.pješadisjka brigada OS BiH je organizovala duhovni nagovor, ispit savjesti, ličnu ispovijed te misno slavlje za sve katolike pripadnike OS BiH koji su raspoređeni i rade na lokaciji VB "Aerodrom Dubrave". Ova aktivnost je provedena po planu Kancelarije katoličkog dušobrižništva Ministarstva odbrane BiH.

U njoj su pored pripadnika Oružanih snaga učestvovali i katolici pripadnici civilnih i bezbjednosnih struktura Bosne i Hercegovine, tj pripadnici SIPE, DGS, MUP-a, Krim-policije i Sudske policije sa područja Tuzlanskog kantona. Vojnom kapelanu 5.pbr OS BiH don Jakovu Pavloviću pomoć su pružili i župnici susednih župa tuzlanskog dekanata, a misno slavlje predvodio je župnik župe Par selo don. Anto Stijepić.

Pored navedenih ovu aktivnost je svojim prisustvom uveličao i Generalni konzul Republike Hrvatske, sa sjedištem u Tuzli mr.sc. Josip Juras.

U sklopu obilježavanja svetkovine Uskrsa, po završetku misnog slavlja u vojničkom restoranu Vojne baze "Aerodrom Dubrave" upriličena je zakuska, na kojoj se prisutnima obratio brigadir Vlado Blažanović. Radost svetkovine Uskrsa zajedno sa vjernicima katolicima, podijelili su i pripadnici drugih vjeroispovijesti.