5. Pješadijska brigada

Kurs „Radio uređaji i sistemi HARRIS“

21.5.2010

Komanda 5.pješadijske brigade je po treći put na nivou Oružanih snaga organizovala i provela kurs po komunikacijama i informatičkim sistemima na temu radio uređaja HARRIS.

Komanda 5.pješadijske brigade je po treći put na nivou Oružanih snaga organizovala i provela kurs po komunikacijama i informatičkim sistemima na temu radio uređaja HARRIS.
Kurs pod nazivom „Radio uređaji i sistemi Harris“ realizovan je od 10. do 21.05.2010.godine. Polaznici ovog kursa (njih ukupno 24) su pripadnici svih sastava Oružanih snaga BiH. Predavači na ovom kursu su bili djelatnici Komande brigade, majori Dragan Đokić i Enver Karasuljić, te djelatnici voda veze, narednici Edin Zečević i Edin Dedić.

Kroz 10 radnih dana i 60 nastavnih sati obrađeno je ukupno 15 tema. Predavanja su održavana u Amfiteatru Komande 5.pbr, dok su vježbe provođene na Centru veze 5.pbr i obližnjem poligonu.

Ceremonija zatvaranja kursa organizovana je 21. 05. 2010. godine u Amfiteatru Komande brigade sa početkom u 10,00 sati. Po programu zatvaranja održana je kratka analiza kursa i uručivanje Uvjerenja polaznicima. Analizu kursa vodio je major Dragan Đokić osvrnuvši se ukratko na osnovne elemente kursa, okruženje u kojem je isti proveden, smještaj polaznika, radio uređaje sa kojima su se polaznici susreli i dr. On je tom prilikom pohvalio polaznike za predznanja sa kojima su došli na početak kursa, naglasivši da bi bez tih predzananja bilo veoma teško uspješno savladati sve nastavne teme. „Obzirom da se radi o jednom o osnovnih telekomunikacijskih sistema u OS BiH, nije potrebno detaljno elaborirati značaj ovog kursa i znanja koja ste za ovih 10 dana usvojili“ rekao je u zaključku major Đokić.

Prije uručivanja Uvjerenja, polaznicima kursa obratio se Načelnik štaba 5.pbr brigadir Nebojša Đ. Vojaković, istakavši sljedeće: „Svakako se od vas traži da stečena znanja kako sa ovog, tako i sa drugih kurseva, ne samo primjenjujete, nego i prenosite na svoje radne kolege, kako bi i oni dostigli standarde koje vi posjedujete“.