5. Pješadijska brigada

Izvidnička jedinica 5.pbr OS BiH na obuci u skijanju

5.3.2013

Drugi put od formiranja brigade, na olimpijskoj planini Bjelašnici u terminu od 25.02. do 01. 03. tekuće godine, realizira se obuka izvidničkih jedinica 5.pbr u skijanju.

Drugi put od formiranja brigade, na olimpijskoj planini Bjelašnici u terminu od 25.02. do 01. 03. tekuće godine, realizira se obuka izvidničkih jedinica 5.pbr u skijanju. Tako se ove godine iz sastava izvidničke čete 5.pbr OS BiH na obuci u skijanju nalazi 3. izvidnički vod (25 pripadnika) sa komandirom voda potporučnikom Elvirom Nukićem i komandirom čete kapetanom Draganom Stevanovićem. Obuka se izvodi na Babinom Dolu u skladu sa Planom obuke i mjerama sigurnosti, pod budnim okom instruktora Rešada Hasanbegovića iz sastava brTP OS BiH.

Kao što je uobičajeno za realiziranje ove stručno-specijalističke obuke polaznici su nakon početnog sagledavanja stanja podijeljeni u više grupa, a sve u ovisnosti od početnog nivoa osposobljenosti za skijanje. Iako je ova obuka planirana u kratkom vremenskim periodom, već danas, tj. treći dan obuke i oni vojnici koji su prvi put „stali na skije“ bez ikakvih problema izvode osnovne elemente obuke na skijama.

Treba napomenuti da je već jedan vod iz sastava izvidničke čete 5.pbr OS BiH u prošloj tj. 2012. godini uspješno završio stručno-specijalističku obuku iz skijanja, te da će naredne godine na istoj obuci biti upućen 2. izviđački vod.

info: 5.pbr