5. Pješadijska brigada

Simulacijska vježba 2/5.pbr na sistemu JANUS

8.3.2013

U skladu sa planom obuke a u sklopu pripremnih aktivnosti za realiziranje Vježbe završnog ocjenjivanja “Dinamičan odgovor 13-5”, pripadnici zapovjedništva i podređenih postrojbi 2.pješačke bojne 5.pbr u Centru za borbene simulacije Komande obuke i doktrine (ZOiD), u kasarni “Mika Bosnić” na Manjači, u periodu od 04. do 08.03.2013. godine, realizirali su Simulacijsku vježbu na sistemu “JANUS”.

U sastav komandi i jedinica 2.pješadijskog bataljona uspješno su integrisani i oficiri specijalisti iz različitih jedinica OS BiH, koji su postali neizostavan dio tima, a u sastavu 2.pb će biti i tokom Vježbe završnog ocjenjivanja.

Komanda bataljona je u dosadašnjem toku vježbe prošla kroz Proces donošenja vojnih odluka, a podređene jedinice uvježbavaju konvencionalne operacije, kao što su kretanje u konvoju, pokret do kontakta, pravovremena odbrana i protivnapad. Po završetku navedenih operacija uvježbavane su nekonvencionalne operacije i operacije podrške miru.

 Uspješnom provedbom ove vježbe, pripadnici 2.pješadijskog bataljona će proći još jednu važnu kvalifikacijsku kapiju na putu do Vježbe završnog ocjenjivanja koja je planirana u mjesecu maju ove godine.

 info: 5.pbr

3 FOTO GALERIJA