5. Pješadijska brigada

Posjeta inspekcijskog tima R. Turske Komandi 5.pbr i lokaciji VB „Aerodrom Dubrave“

26.4.2013

Inspekcijski tim R.Turske, predvođen brigadirom Muratom Dikkasom zajedno sa Pratećim timom OS BiH, posjetio je 25.04.2013. godine Komandu 5.pbr OS BiH.

Cilj posjete je uvid u stanje lokacije Vojne baze „Aerodrom Dubrave“ i sprovođenje odredbi sporazuma pod nazivom „Bečki dokumenti iz 1999.godine“.

Sastav Lokalnog pratećeg tima sa pukovnikom Darkom Pilipovićem na čelu, bio je nosilac svih aktivnosti vezanih za posjetu Inspekcije. U tom smislu, pripremljen je opšti informativni brifing o lokaciji VB „Aerodrom Dubrave“, koji je prezentovan Inspekcijskom i Pratećem timu. Brifingom su obuhvaćene osnovne informacije o lokaciji VB „Aerodrom Dubrave“, šemi razmještaja, strukturi 5.pješadijske brigade, popunjenost personalom i MTS, aktivnostima po obuci i dr. Ovoj aktivnosti prisustvovao je i v.d. Komandanta 5.pbr, brigadir dr.sc. Kenan Dautović.

Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja potpisan je u Parizu 14. decembra 1995. godine  između država potpisnica: Republike Srbije, Republike Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, i u svom sadržaju definiše mjere za regionalnu stabilnost i kontrolu naoružanja neophodnu za stvaranje stabilnog mira i povjerenja u regionu.

info: 5.pbr