5. Pješadijska brigada

Posjeta inspekcijskog tima Republike Srbije lokaciji Kasarna „7.Mbr“ u Zenici

17.5.2013

U skladu sa Sporazumom o subregionalnoj kontroli naoružanja, dana 15.05.2013. godine, Inspekcijski tim Republike Srbije predvođen potpukovnikom Draganom Stojanovićem izvršio je inspekciju Kasarne „7.Muslimanske brigade“ i 1/5.pbr u Zenici.

Cilj ove inspekcije je bio uvid u stanje lokacije i sprovođenje odredbi sporazuma pod nazivom „Bečki dokumenti iz 1999.godine“

U pratnji Pratećeg tima OS BiH predvođenog brigadirom Branetom Jankovićem i asistenata, predstavnika OESS-a Republike Češke i Grčke, inspekcija je realizovana bez problema, a sve u skladu sa Protokolom o inspekciji, kao i razmenjenoj Informaciji po Sporazumom o subregionalnoj kontroli naoružanja.

Komanda 1.pb je pripremila opšti informativni brifing o lokaciji koji je prezentovan Inspekcijskom i Pratećem timu. Brifingom su obuhvaćene osnovne informacije o lokaciji šemi razmještaja, strukturi, popunjenost personalom i MTS, aktivnostima po obuci i dr. Po završenoj aktivnosti, u znak zahvalnosti razmjenjeni su prigodni pokloni

Podsjećamo da je Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja, potpisan u Parizu 14. decembra 1995. godine, između država potpisnica: Republike Srbije, Republike Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji u svom sadržaju definiše mjere za regionalnu stabilnost i kontrolu naoružanja neophodne za stvaranje stabilnog mira i povjerenja u regionu.

info:5.pbr.