5. Pješadijska brigada

Otpočela Vježba vanjskog ocjenjivanja 5.pbr OS BiH „Dinamičan odgovor 13-5“

10.6.2013

Dana 10.06.2013. godine na lokaciji Centra za borbenu obuku Manjača, nakon prethodno obavljenih svih neophodnih priprema, otpočela je Vježba vanjskog ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 13-5“.

Na ovoj vježbi, koja će trajati u narednih desetak dana pored Komande i jedinica 5.pješadijske brigade učestvuju i pripadnici ostalih operativnih i logističkih elemenata OS BiH. 

Vježbi „Dinamičan odgovor 13-5“ je prethodio informativno-radni sastanak Štaba komande i jedinica 5.pbr, na kojem su prisustvovali i ostali učesnici vježbe, kao i ocjenjivački i tim za kontrolu vježbe. Potom je od strane Komandanta OK OS BiH brigadnog generala Dragana Vukovića i njegovih zamjenika, generala Ivice Jerkića i Sakiba Forića Komandantu 5.pbr OS BiH brigadiru Kenanu Dautoviću uručeno operativno naređenje, čime je vježba i zvanično otpočela.

Nakon prijema operativnog naređenja, Štab brigade kroz proces donošenja vojnih odluka radi na pripremi neophodnih dokumenata za izadavanje operativnog naređenja podređenim jedinicama. Potom će do subote 16.06. 2013. godine uslijediti realizacija vježbe Komande brigade na simulacijskom sistemu „BBS“. Istovremeno, 2.pb kao prva brigadna borbena grupa će u prvom dijelu vježbe do 14.06. 2013. izvoditi konvencionalne operacije, od kada će do kraja vježbe 3.pb kao druga brigadna borbena grupa izvoditi operacije podrške miru. „Dinamičan odgovor 13-5“ će se okončati izveđenjem bojevog gađanja.

info:5.pbr