5. Pješadijska brigada

Visoke zvanice posjetile vježbu „Dinamičan odgovor 13-5“

14.6.2013

Četvrtog dana realizacije „Dinamičnog odgovora 13-5“, pored uvođenja nove bataljonske grupe (3. pb) u sektor operacija, Komandu i jedinice 5. pbr OS BiH kao i ostale učesnike vježbe obišle su delegacije Ministarstva odbrane BiH, Zajedničkog štaba OS BiH, NATO štaba, EUFOR-a (predvođene komandantom general majorom Diterom Hajdekerom) te komandanti Operativne komande, Komande za podršku i brigada OS BiH.

Nakon prihvata zvanica na komandnom mjestu 5. pbr, goste su o načinu planiranja, operativnog provođenja, kao i trenutnom presjeku stanja izvođenja operacija informisali  zamjenik komandanta OK OS BiH brigadni general Sakib Forić, komandant Komande obuke i doktrine brigadir Robert Sušac i komandant 5. pbr OS BiH brigadir dr.sc. Kenan Dautović. Po završetku tih aktivnosti, gosti su izvršili obilazak operativnog centra i radnih ćelija sistema te sagledali njihov način rada.

U drugom dijelu posjete vježbi „Dinamičan odgovor 13-5“ gosti su pratili taktičku operaciju „kontranapad“ 2/5.pbr u širem rejonu sela Stanići, koji je bio inače u ulozi Prve bataljonske borbene grupe. Bila je to prilika da se prisutnima prezentuje sposobnost i obučenost jedinice da u najsloženijim taktičkim uslovima, a nakon višednevnih operacija veoma uspješno izvrši postavljeni zadatak.

Posjeta vježbi „Dinamičan odgovor 13-5“, uz vojnički grah u kasarni „Mika Bosnić“ je okončana kraćom analizom kojom je konstatovano da je vježba uspješno izvedena pri čemu su sve jedinice 5. pbr pokazale sposobnost i obučenost za izvršenja najsloženijih operativnih zadataka. Važno je naglasiti da je na današnji dan cjelokupni raspoloživi personal brigade bio angažovan na izvršenju operativnih i drugih zadataka, čime je brigada pokazala visok stepen operativnosti za izvršenje misije.

Info – 5. pbr