5. Pješadijska brigada

Okončana vježba „Dinamičan odgovor 13-5“

19.6.2013

Vježba vanjskog ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 13-5“, koja je težišno realizovana od strane Komande i jedinice 5. pbr počevši od 10.06.2013. godine okončana je danas 19. 06.2013. godine analizom u Centru za borbenu obuku na Manjači.

Vježba „Dinamičan odgovor 13-5“ je sprovedena u specifičnim okolnostima kako po dinamici izvođenja tako i po sadržaju, broju učesnika i mnogim drugim okolnostima. Njenoj realizaciji je prethodio niz ciklusa i kvalifikacija. Sama dinamika vježbe bila je također slojevita, počevši od vježbe Komande brigade na simulacijskom sistemu „BBS“, zatim vježbi bataljonskih borbenih grupa „FTX“, a okončana je završnim bojevim gađanjem koje je izvedeno 18.06.2013. godine.

Navedena aktivnost je izazvala veliku pažnju, što se može potvrditi činjenicom da su četvrtog dana realizacije vježbe „Dinamičan odgovor 13-5“, Komandu i jedinice 5.pbr obišle visoke delegacije Ministarstva odbrane BiH, Komande NATO štaba, EUFOR-a te generali OS BiH.

Pored kvaliteta prikazanih tokom realizacije vježbe, ovo bila prilika u kojoj se gotovo kompletan personal brigade istovremeno našao na izvršenju zadatka, što opet znači da je operativnost jedinica brigade na velikom nivou. Također, brigadi su po prvi put od izvođenja simulacije bili pridodati logistički (5. bLP) i oklopni bataljon, koji su inače razmješteni na lokaciji VB „AD“.

Info - 5. pbr

4 FOTO GALERIJA