5. Pješadijska brigada

Jedinica 5. pbr vratila se iz SAD-a sa zajedničke vojne vježbe

21.6.2013

Pripadnici deklarisane jedinice 1. pješadijskog bataljona 5. pješadijske brigade OS BiH (pješadijsko odjeljenje) po završetku terenske vježbe koja je realizovana u bazi Fort AP Hill – Maryland vratili su se u matičnu jedinicu.

Oni su rame uz rame sa pripadnicima 175. pješadijske regimente Nacionalne garde Marylanda – SAD, u periodu od 01.06. do 16.06.2013. godine, učestvovali na godišnjoj terenskoj vježbi, gdje su kroz obuku i vježbovne aktivnosti izvodili razne taktičke postupke i radnje, kao i gađanja iz više  vrsta naoružanja.

Na bojevom gađanju sa mitraljezom 7,62 mm SAW koje je izvodila cjelokupna 175. regimenta, najbolje rezultate postigao je naš pripadnik kaplar Dino Muslić, koga je pohvalio i Komandant regimente.

Saradnja sa američkim vojnicima i starješinama kao i pokazane vojničke sposobnosti i disciplina tokom boravka u SAD-a su pokazatelj da vojnici i starješine OS BiH mogu rame uz rame s pripadnicima najveće vojske svijeta realizovati sve postavljene zadatke. Sve viđeno i naučeno bit će primjenjivo za dalju obuku deklarisanih jedinica 5. pbr.

Info – 5. pbr

5 FOTO GALERIJA