5. Pješadijska brigada

Provedena obuka na temu „Pomoć civilnim strukturama u gašenju požara“

8.7.2013

Kako bi pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine bili spremni za izvršavanje jedne od osnovnih misija koje su postavljene pred njih, „pomoć civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih i drugih nepogoda“, a u sklopu priprema za protiv-požarnu sezonu, od 01. do 05.07.2013.godine na lokaciji Vojne baze „Aerodrom Dubrave“ provedena je obuka na temu „Pomoć civilnim strukturama u gašenju požara“.

Obuci je prisustvovalo 40 pripadnika Oružanih snaga iz svih jedinica razmještenih na lokaciji VB „Aerodrom Dubrave“, a nosilac aktivnosti bila je 5.pješadijska brigada. Na obuci je provedno više različitih tema vezanih za pojavu i izbijanje požara te spašavanje unesrećenih od istih, počevši od teoretskog dijela, pa sve do praktičnog, gdje je pojašnjeno i pokazano rukovanje sa osnovnim sredstvima za gašenje požara, od sredstava i opreme za samozaštitu pa do sredstava i opreme za kolektivnu zaštitu i spašavanje.

Jedna od značajnih tema na obuci bila je i sanitetska obuka u sklopu koje je praktično obrađeno pružanje pomoći unesrećenima kod najčešćih povreda izazvanih požarima.

U izvođenje obuke bili su uključeni i pripadnici brigade Zračnih snaga, a zadnjeg dana obuke planirana je i provedena obuka na temu „Postupci i procedure u gašenju šumskih požara u koordinaciji sa zračnim snagama“. Prilikom izvođenja ove teme, u jednom dijelu polaznicima obuke demonstriran je siguran ulazak i izlazak iz helikoptera koji je u svrhu gašenja požara opremljen potrebnom opremom.

info: 5.pbr