5. Pješadijska brigada

Posjeta inspekcijskog tima OS Portugala Komandi 5.pbr i lokaciji VB „Aerodrom Dubrave“

9.7.2013

Inspekcijski tim OS Portugala zajedno sa po jednim predstavnikom Republike Češke i Kanade, predvođen majorom Jorge Correra (Portugal) zajedno sa Pratećim timom OS BiH kojeg je predvodio major Nedeljko Šebić, posjetio je 09.07.2013. godine Komandu 5.pbr OS BiH.

Cilj posjete je uvid u stanje lokacije Vojne baze „Aerodrom Dubrave“ i provođenje odredbi sporazuma pod nazivom „Bečki dokumenti 2011“.

Sastav Lokalnog pratećeg tima sa pukovnikom Darkom Pilipovićem na čelu, bio je nosilac aktivnosti vezanih za posjetu Inspekcije. U tom smislu, pripremljen je opći informativni brifing o lokaciji VB „Aerodrom Dubrave“, koji je prezentiran Inspekcijskom i Pratećem timu. Brifingom su obuhvaćene osnovne informacije o lokaciji VB „Aerodrom Dubrave“, shemi razmještaja, strukturi 5.pješadijske brigade, popunjenost personalom i MTS, aktivnostima po obuci i dr. Inspekcijski tim je po završetku prezentacije Informativnog brifinga, članovima Pratećeg tima 5.pbr uputio nekoliko pitanja kako bi stekli jasniju sliku o stanju na lokaciji te u samoj jedinici. Pitanja su se odnosila na izvođenje obuke, temeljne i specijalističke, te na popunjenost brigade pripadnicama ženskog pola kao i o vrstama i načinima pomoći koju brigada pruža lokalnom stanovništvu u slučajevima elementarnih i drugih nepogoda.  

info: 5.pbr