5. Pješadijska brigada

Pripadnici OS BiH podržali manifestaciju „Marš mira Srebrenica 2013.”

11.7.2013

I ove godine je u periodu 07.07. do 11.07. oko 150 pripadnika OS BiH vršilo podršku manifestaciji „Marš mira Srebrenica 2013. godine“, pri čemu je većina personala, bila iz sastava 1/5.pbr i 5.bLP.

Kao što je i uobičajeno prije realizacije ovog zadatka nisu izostale sveobuhvatne pripreme kako na prikupljanju opreme (iz sastava svih jedinica OS BiH) tako i na izviđanju terena. Komanda 5.pbr je formirala Privremeni štab za realizaciju (najsloženijeg i najzahtjevnijeg zadatka iz domena “podrške”) na čelu sa majorom Hasmirom Dugonjićem.

Osnovna zadaća angažovanog personala bila je osiguranje smještaja, odnosno podizanje logorskih prostorija na četiri lokacije, i to: Nezuku 07.07. 2013. godine (za 500 učesnika marša), te u vremenu od 08.07. do 11.07. 2013. godine na lokacijama Liplje, Pobuđe i Potočari - smještaj za po 2.500 učesnika marša.

Otežavajuća okolnost, kako za učesnike marša tako i za vojnike koji su ga logistički podržavali bila je povezana sa lošim vremenskim uvjetima, tj. stalnim kišnim padavinama koje su zahtijevale dodatne napore. No, uprkos tome pripadnici OS BiH su u cijelosti realizirali navedeni zadatak čime su “još jednom” potvrdili profesionalizam i spremnost za izvršenje postavljenih zadataka.

Brigadni imam Sejdalija ef. Hrnjić je bio zadužen za organizaciju i pružanje vjerskog života, koji je ove godine bio nešto specifičniji u odnosu na raniji period,  jer se realizirao paralelno sa početkom mjeseca ramazana.

Osim personala zaduženog za logističku podršku, iz sastava brigade bilo je angažirano i dodatnih 14 pripadnika koji su na dan ukopa (11.07.2013. godine) asistirali državnim i međunarodnim delegacijama prilikom polaganja cvijećа u „Memorijalnom centru Potočari“.

info: 5.pbr.

4 FOTO GALERIJA