5. Pješadijska brigada

Predavanje po temi “Koncept operativnih sposobnosti i ocjenjivanja OS BiH“

19.7.2013

U Komandi 5.pbr OS BiH na lokaciji razmještaja u VB „Aerodrom Dubrave“, 18.07.2013. godine realizovano je predavanje po Konceptu operativne sposobnosti ocjenjivanja i povratnih informacija (OCC E&F). Predavanje su izvele starješine iz sastava Tima ZŠ OS BiH (OCC E&F).

Veoma interesantnom predavanju pored starješina Komande brigade i podređenih jedinica, prisustvovao je i V.D. Komandanta 5.pbr, brigadir dr.sc. Kenan Dautović. Koncept operativnih sposobnosti i ocjenjivanja OS je kompleksan program i obuhvaća nekoliko radnih nivoa. Kao članica Partnerstva za mir BiH je deklarisala svoje jedinice OS u NATO bazen Zajedničkih snaga spremnosti (Pool of Forces and Capabilities), dok se kroz evaluacije (Evaluation&Feedback) posebna pažnja obraća na kapacitete jedinica, njihove standarde, obučenost, interoperabilnost i sposobnost da zajednički rade u sklopu multinacionalnih jedinica u NATO vođenim operacijama.

Sve jedinice deklarisane za NATO vođene operacije, prolaze NATO-ov složen integracijski proces. Tokom perioda integracije jedinice, prvo se sprovodi certifikacija a poslije, kao završni korak afirmacija pred ocjenjivačkim timom NATO-a. Ovom metodom stiče se uvid o načinu funkcionisanja, interoperabilnošću i spremnošću Oružanih snaga u zajedničkom djelovanju u NATO Savezu.

Komanda i jedinice 5.pbr OS BiH kroz planiranje i realizaciju svakodnevne obuke, izvođenje vježbi, edukacije starješina, teže i rade na dostizanju zahtjevanih standarda.

info: 5.pbr