5. Pješadijska brigada

Zajednički iftar na lokaciji Kasarna i Aerodrom Dubrave

25.7.2013

Tradicionalno i ove godine 24. jula (16 dan Ramazana 1434. h.g.), noć uoči „Bedra” – značajnog datuma u islamskom kalendaru, Komanda 5.pb i jedinice OS BiH razmještene na lokaciji Kasarna i aerodrom Dubrave, organizovale su iftar na kom su prisustvovali predstavnici organa vlasti, vjerskih zajednica, penzionisani pripadnici OS BiH, akademska zajednica, te boračke i međunarodne organizacije.

Iftaru su između ostalih prisustvovali: Vojni muftija, Tuzlanski muftija, Ministar odbrane BiH sa saradnicima, pripadnici OS BiH, među kojima i generali Jeleč, Gutić, Mašović, Tursunović i Forić.

Nakon proučene Jemek dove, prisutnima se obratio Brigadni imam Sejdalija ef. Hrnjić, koji se u svom obraćanju zahvalio svim zvanicama na odzivu. Efendija Sejdalija se posebno osvrnuo na značaj ramazana, islamskog posta i njegove uloge u jačanju duhovne dimenzije ličnosti, naglašavajući pri tome „da ramazanski ibadeti trebaju podstaći ljude na veću međusobnu pažnju, pomoć, slolidarnost i dr. etičke vrline”.

Potom se gostima prigodnim govorom obratio V.D.Komandanta 5.pbr, brigadir dr.sc. Kenan Dautović, koji je prisutne informisao o aktuelnostima u Komandi i jedinicama 5.pbr sa težištem na procesu obuke i učešću u mirovnim operacijama.

Nakon klanjanja teravije, iftarsko druženje je nastavljeno u mesdžidu lokaciji Kasarna i aerodrom Dubrave, gdje se prisutnima obratio i poruku u povodu „Bedra” uputio i Tuzlanski muftija mr Vahid ef. Fazlović.

info:5.pbr

3 FOTO GALERIJA