5. Pješadijska brigada

Vježba OS BiH i EUFOR-a „BRZI ODGOVOR “ (OPREX 2.3)

26.8.2013

Vježba OS BiH i EUFOR-a „BRZI ODGOVOR “ (OPREX 2.3) izvodi se u periodu od 02. do 13.09.2013.godine na lokacijama OS BiH Livno, Livač, Heliodrom i Ortiješ. “BRZI ODGOVOR” je zajednička vojna vježba Multinacionalnog bataljona EUFOR-a i OS BiH.

Vježba će se realizovati u kasarnama OS BiH “Ante Bruno Bušić“ Livno, “Miralem Jugo” Livač, “Stanislav Baja Kraljević” Rodoč i “Ortiješ”. Vježba je nastavak izgradnje interoperabilnosti čete 4.pbr deklarisane po PARPU sa NATO konceptom izvođenja vježbi. Realizovanjem vježbe praktično se provjerava primjena postojećih doktrinarnih publikacija, koje podržavaju proces kolektivne obuke i vježbi.

Prvenstveni cilj ove vježbe je obuka pripadnika OS BiH te sposobnosti zajedničkog djelovanja pripadnika EUFOR-a, OS BiH i lokalne policije koja se po prvi put u Bosni i Hercegovini uključuje u ovakve vrste zajedničkih vježbi.

Vježba će biti realizovana u dvije faze, prva faza će se realizovati u periodu od 02. do 06.09.2013.godine u kasarni “Ante Bruno Bušić” u Livnu u sklopu koje će se realizovati obuka ključnog osoblja koje će učestvovati u vježbi.

U sklopu druge faze vježbe koja će se realizovati na lokacijama “Miralem Jugo” Livač, “Stanislav Baja Kraljević” Rodoč i “Ortiješ” u periodu od 09. do 13.09.2013.godine realizovati će se situacijske trening vježbe deklarisane čete 4.pbr i multinacionalnog bataljona EUFOR-a.

Dana 12.09.2013.godine organizoavat će se DVD za visoke goste u sklopu koje će biti pres konferencija na kojoj će se prisutnim medijima obratiti predstavnici NATO štaba, EUFOR-a i OS BiH, zatim će se prezentovati oprema koja je korištena u vježbi te pokazna vježba pripadnika EUFOR-a i OS BiH. 

Kroz obuku i trening koja će se desiti u sklopu vježbe, namjera Komandanta multinaciomalnog bataljona EUFOR-a jeste da pokaže sposobnost zajedničkog djelovanja Multinacionalnog bataljona EUFOR-a u čijem će sastavu biti pripadnici Mađarskog, Slovačkog, Austrijskog, Turskog i Holandskog kontigenta EUFOR-a, OS BiH i lokalne policije.

Info 4.pbr