5. Pješadijska brigada

Delegacija Oružanih snaga Kraljevine Danske u dvodnevnoj posjeti 5.pbr

2.9.2013

Visoka delegacija Oružanih snaga Kraljevine Danske predvođena brigadnim generalom Per Orluff Kundsenom otpočela je dvodnevnu (02. i 03. 09.2013. godine) posjetu 5.pbr OS BiH.

Delegaciju Oružanih snaga Kraljevine Danske u kasarni i aerodromu “Dubrave” Živinice prihvatio je komandant 5.pbr OS BiH brigadir dr. sc. Kenan Dautović.

Inače, veoma sadržajna posjeta nakon obostranog uvodnog pozdravljanja otpočela je informativnim brifingom o aktuelnostima u Komandi i jedinicama brigade sa akcentom na način planiranja i izvođenja obuke, a posebno one koja se odnosi na operacije podrške miru. Posjeta je nastavljena praćenjem evoluacijske vježbe “Odlučna straža” na lokalnom poligonu – koji je prilagođen za izvođenje certifikacijskih vježbi.

Nakon izvođenja vježbe, posjeta delegacije OS Kraljevine Danske u popodnevnim i večernjim satima će u pratnji komandanta 5.pbr biti nastavljena, uz zajedničko druženje i večeru u Tuzli.

Tokom sutrašnjeg dana (03.09.2013. godine) planiran je nastavak posjete tima OS Kraljevine Danske, pri čemu će težišna aktivnost biti usmjerena na praćenju vježbe sa bojevim gađanjem na strelištu Lazarevica u Bijeljini. Sutrašnjim aktivnostima bi trebao prisustvovati brigadni general Ivica Jerkić, zamjenik komandanta OK OS BiH za resurse.

Info:5.pbr