5. Pješadijska brigada

Evaluacijska vježba 5.pbr OS BiH

4.9.2013

Drugog dana posjete 5.pješadijskoj brigadi visoke delegacije Oružanih snaga Kraljevine Danske, predvođene brigadnim generalom Per Orluff Kundsenom, aktivnosti su započele na strelištu “Lazarevica” gdje su pripadnici ove brigade u sklopu evaluacijske vježbe proveli bojevo gađanje sa pješadijskim naoružanjem.

Po završetku bojevog gađanja, u Komandi brigade provedena je post-akcijska analiza (After Action Report), gdje su svoje dojmove i ocjene prezentirali general Knudsen i brigadni general Ivica Jerkić, zamjenik komandanta za resurse OK OSBiH.

Izrazili su svoje zadovoljstvo provedenom obukom odnosno finalnim rezultatom iste gdje su došle do izražaja individualne sposobnosti pojedinca spojene u kolekiv. Ova vježba je plod višemjesečnih priprema u koju su vojnici uložili maksimum svojih psihofičkih napora, te na osnovu njihovog zalaganja, kao i angažmana personala koje je bilo direktno ili indirektno uključeno u provedbu obuke, bilo je za očekivati da danski tim ocjenjivača na kraju ovu vježbu ocijeni uspješno provedenom.

General Jerkić i komandant brigade, brigadir Kenan Dautović su se na kraju zahvalili generalu Knudsenu i njegovom timu na provedenoj evaluaciji, kao i na sugestijama i primjedbama koje će ubuduće pomoći da se naši vojnici još kvalitetnije obuče za predstojeće misije. 

Info:5.pbr