5. Pješadijska brigada

Završetak Sportskih igara OS BiH u disciplini „Mali nogomet“

20.9.2013

Komanda 5.pbr bila je domaćin i organizator takmičenja u malom nogometu organizovanog u okviru Sportskih igara na nivou Oružanih snaga BiH.

Takmičenje je provedno na sportskim terenima na lokaciji kasarne i zračne luke Dubrave u periodu od 17. do 20.09.2013.godine. Na takmičenju je učestvovalo osam ekipa iz sastava Oružanih snaga BiH: Operativna komanda, 4., 5. i 6. Pješadijska brigada, Brigada taktičke podrške, Brigada Zračnih snaga i protuzračne odbrane, Komanda logistike, Komanda obuke i doktrine. Odigrano je ukupno 16 utakmica na kojima je postignuto ukupno 142 pogotka.

Pravdu na utakmicama dijelila je sudačka ekipa iz sastava Oružanih snaga, odnosno pripadnici Oružanih snaga koji imaju sudijske certifikate, kao i iskustvo sa mnogobrojnih domaćih i međunarodnih utakmica i turnira.

Prva tri dana takmičenja, ekipe su odigravale utakmice po grupama. Ekipe koje su osvojile prvo, odnosno drugo mjesto u grupi, borile su se u polufinalnim i finalnim utakmicama.

Titulu najbolje ekipe u disciplini „Mali nogomet“ u Oružanim snagama BiH, ove godine je ponijela ekipa 4.Pješadijske brigade OS BiH, koja je u finalnoj utakmici porazila ekipu Brigade taktičke podrške rezultatom 6:4. Treće mjesto osvojila je ekipa 5.pbr, porazivši ekipu Brigade Zračnih snaga i protuzračne odbrane rezultatom 10:4. Izvršeno je i proglašenje najboljeg golmana, strijelca i najboljeg igrača. Titulu najboljeg golmana ponio je golman ekipe Brigade taktičke podrške, Asmir Somun, a njegov suigrač Elvin Zukić proglašen je najboljim strijelcem. Za najboljeg igrača proglašen je igrač 4.pbr Asmir Čulov.

Ceremoniji svečanog zatvranja Sportskih igara ispred Zajedničkog štaba OS BiH prisustvovao je brigadni general Sakib Forić, zamjenik komandanta Operativne komande za operacije. Zajedno sa brigadirom Nebojšom Vojakovićem, načelnikom štaba 5.pbr i pukovnikom Muhidinom Ibrakovićem, komandantom Oklopnog bataljona Brigade taktičke podrške, general Forić je najboljim pojedincima i ekipama uručio pehare i diplome. Obraćanjem generala Forića na kraju ceremonije zatvaranja Sportske igre u „Malom nogometu“ na nivou OS BiH u 2013.godini su završene.

Na kraju svečane ceremonije zatvaranja, general Forić je iskoristio priliku te predsjedniku Vrhovne sudačke komisije kapetanu Hrvoju Turidiću, pripadniku Operativne komande, čestitao na unapređenju u čin majora, te ga pozvao i pred strojem mu stavio oznaku čina majora na uniformu.

Info: 5.pbr