5. Pješadijska brigada

Komandant 5.pbr u obilasku Artiljerijskog bataljona

7.10.2013

Komandu i jedinice Artiljerijskog bataljona 5.pbr, na lokaciji razmještaja u kasarni „Josip Karimović Grabo“ u Žepču, obišao je 04.10.2013. godine v.d. komandanta 5.pbr, brigadir dr. sc. Kenan Dautović.

Nakon predaje raporta, komandant Artiljerijskog bataljona pukovnik Vlatko Marinčić, kroz informativni brifing, upoznao je brigadira Dautovića sa stanjem, aktivnostima, težišnim zadacima, kao i problemima sa kojima se suočava ova jedinica.

Nakon brifinga izvršen je obilazak Raketne baterije koja izvodi stručno-specijalističku obuku na samohodnom raketnom lanseru APRA 40 – kalibra 122mm, u okviru priprema za realizaciju kvalifikacijskog bojevog gađanja (KBG) i terenske vježbe (FTX) planiranih u 2014. godini na poligonima Centra za borbenu obuku Manjača.

U razgovoru sa pripadnicima Raketne baterije, Komandant brigade istakao je značaj realističnog planiranja i izvođenja obuke, naglasivši da očekuje maksimum zalaganja od svih pripadnika jedinice, a rezultati obučenosti pripadnika Raketne baterije biće vidljivi kroz ocjene sa bojevog gađanja.

info:5.pbr