5. Pješadijska brigada

Održavanje takmičenja „Vojnički izazov“ na nivou 5.pbr

11.10.2013

Na nivou 5.pbr OS BiH, 10.10.2013. godine, u kasarni i zračnoj luci „Dubrave", u skladu sa Godišnjim planom obuke, realizovano je tekmičenje pod nazivom "Vojnički izazov".

Ovom već tradicionalnom vojničkom i podoficirskom takmičenju iz sastava brigade pristupile su desetočlane ekipe Bataljona i jedna ekipa sastavljena iz Komande brigade, Izviđačke čete, voda Vojne policije i voda veze.

Značaj takmičenja je u poboljšanju psihofizičke spremnosti i bojeve obučenosti pojedinaca i timova. "Vojnički izazov" je prema ranije propisanim propozicijama realizovan kao kombinacija takmičenja i to u: fizičkoj spremnosti, tj. kretanju pod opterećenjem na 10 km, vatrenoj obučenosti, tj gađanju iz zračne puške i poznavanju određenih vojničkih vještina kao što su bacanje bombe u cilj i povlačenje tereta.

Koliki značaj se pridaje takmičenju "Vojnički izazov" dovoljno je navesti činjenicu da su se pod nadzorom glavnog podoficira brigade Omera Bećirovića i podoficira podređenih jedinica već dva mjeseca kontinuirano vršile pripreme za ovu aktivnost. Punu pdršku pripremama i provođenju navedenog takmičenja dao je i komandant brigade, brigadir  Kenan Dautović, koji je i otvorio takmičenj, a na kraju je na ceremoniji zatvaranja najuspješnijim ekipama i pojedincima uručio diplome, a prvoplasiranoj ekipi i prelazni pehar.

Pobjednik ovogodišnjeg takmičenja u disciplini "Vojnički izazov" je ekipa 1. pješadijskog bataljona, drugo mjesto osvojila je ekipa Komande brigade i Prištabskih jedinica, dok je treće mjesto zauzela ekipa Artiljerijskog bataljona.

info: 5.pbr.