5. Pješadijska brigada

Deseti molitveni pohod vjernika katolika pripadnika OS BiH na Bobovac

28.10.2013

Pripadnici 5. pješadijske brigade OS BiH su i ove godine, 26. oktobra 2013. godine učestvovali na Desetom molitvenom pohodu vjernika katolika pripadnika Oružanih snaga i Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine na Bobovcu.

Molitveni pohod na Bobovac povezuje se sa sjećanjem na dan smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kotromanić-Kosača, koja je nakon pada Bosanskog kraljevstva pod Osmansku vlast preminula u izgnanstvu, u Rimu 25. oktobra 1478.godine.

Kao i svake godine do sada, pripadnici OS BiH ujedinili su se u molitvi  sa vjernicima Vrhbosanske nadbiskupije, moleći za lične potrebe, za nakanu vlastitog naroda i domovinu Bosnu i Hercegovinu, te za dobrobit svih naroda koji u njoj žive. Euharistijsko Misno slavlje na starom gradu Bobovcu kod Kraljeve Sutjeske, predvodio je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju Vojnog ordinarijata. Molitvenom pohodu ove godine prisustvovale su i delegacije Vojnih ordinarijata Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Logističku podršku tokom priprema i same realizacije Molitvenog pohoda pružali su pripadnici 2. pješadijskog bataljona 5. pbr OS BiH. Na kraju molitvenog pohoda pripremljen je vojnički grah za sve učesnike, te priređena prigodna zakuska za visoke zvanice iz civilnih institucija i Oružanih snaga BiH.

Info-5. pbr

10 FOTO GALERIJA