5. Pješadijska brigada

Provjera borbene gotovosti 3.pješadijskog bataljona

31.10.2013

Tim Operativne komande OS BiH na čelu sa brigadnim generalom Sakibom Forićem dana 29.10.2013.godine, izvršio je djelimično provjeravanje borbene gotovosti u 3.pb na lokaciji razmještaja u Kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ Bijeljina.

Uvodnim brifingom Komandanta bataljona pukovnika Branka Studena Tim OK OS BiH upoznat je sa organizacijsko-formacijskom strukturom bataljona, stanjem MTS i trenutnom personalnom popunjenošću bataljona, stepenom obučenosti bataljona kao i sa problemima koji ometaju funkcionalne sposobnosti bataljona.

Elementi kontole bili su: provjera teoretskoih znanja oficira i podoficira, provjera fizičke spremnosti, te kontrola gađanja jednog pješadijskog voda. Sa vojnicima je izvršena provjera vojničkih znanja i vještina sa težištem na poznavanju topografije te naoružanja i opreme.

Nakon izvršenih provjera slijedio je završni brifing članova kontrolnog tima gdje su ocjenjivači iznijeli rezultatate provjera, po elementima borbene gotovosti. General Forić je u svom obraćanju pohvalio zalaganje i trud svih pripadnika bataljona, te čestitao na postignutim rezultatima.

Provjeri borbene gotovosti bataljona prisustvovao je i Tim starješina Komande 5.pbr OS BiH predvođen Komandantom brigade brigadirom Kenanom Dautovićem i Načelnikom štaba brigadirom Nebojšom Đ. Vojakovićem.

info-5.pbr