5. Pješadijska brigada

Posjeta Načelnika štaba EUFOR-a Komandi 5.pbr

8.11.2013

Načelnik štaba EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, brigadni general József Szpisják sa svojim saradnikom i pridruženim savjetodavnim timom EUFOR-a, posjetio je danas Komandu 5.pješadijske brigade na lokaciji kasarne i zračne luke Dubrave.

Generala József Szpisják-a u svom uredu primio je V.D. Komandanta 5.pbr, brigadir dr.sc. Kenan Dautović. Razlog današnje posjete generala Szpisják-a 5.pješadijskoj brigadi je obuka koja se planira provesti u 2014.godine, jer fokus će upravo biti na našoj brigadi. Povodom toga, pripremljen je i održan brifing na temu vježba vanjskog ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 14-05“. Generalu Szpisják-u prezentiran je proces planiranja i sve faze provedbe vezane za predstojeću vježbu čiji je završetak i finalni događaj planiran za juni iduće godine. Ono što je bitno napomenuti je činjenica da se u svim fazama vježbe planiraju uključiti i snage EUFOR-a, te je stoga, kako su istakli brigadir Dautović i general Szpisják, bitno pravovremeno planirati sve korake i faze obuke, jer pored naših (OS BiH i EUFOR-ovih planova obuke), potrebno je uskladiti i nacionalne planove obuke kontigenta EUFOR-a koji će biti uključen u obuku i vježbu.

Po okončanju brifinga, general Szpisják je u pratnji brigdira Dautovića obišao lokaciju kasarne i zračne luke Dubrave, odnosno taktički poligon na čijoj izgradnji 5.pbr radi već duži vremenski period. Brigadir Dautović naglasio je buduću namjenu taktičkog poligona te njegovu ulogu i značaj u procesu obuke pripadnika 5.pbr.

info-5.pbr