5. Pješadijska brigada

Proslava S.Martina u kasarni „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku

12.11.2013

Već drugu godinu u kasarni „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku 11. novembra obilježava se svetkovina Sv. Martina, koji je nebeski zaštitnik 2.pješadijskog bataljona 5.pješadijske brigade OS BiH i patron kapelice sagrađene u krugu kasarne.

Sveto misno slavlje u kapelici Sv.Martina uz koncelebraciju svećenika, župnika Župa Gromiljak, Brestovsko i Deževice predvodio brigadni kapelan don Jakov Pavlović. Misnom slavlju pored pripadnika 2.pješadijskog bataljona prisustvovali su i pripadnici Komande brigade, te dužnosnici iz civilnih struktura lokalne zajednice. Svečanost obilježavanja svetkovine Sv. Martina svojim nastupom uveličao je i pjevački zbor sastavljen od pripadnika 2.pješadijskog bataljona.

Propovjednik, brigadni kapelan don Jakov Pavlović, u svojoj propovijedi opisujući život Sv. Martina, koji je jedno vrijeme svog života bio i vojnik, naglasio je jednu njegovu izjavu: „Vojnik sam bio na silu, biskup po dužnosti, a ovo što jesam (dobročinitelj) sam izabrao sam, a sve sam radio po savjesti“. Don Jakov je izdvojio ovu misao i kao poruku uputio je svim pripadnicima Oružanih snaga „da djeluju i rade po svojoj savjesti kako je to i Sv.Martin činio“.

info: 5.pbr