5. Pješadijska brigada

Provođenje operacije „Žetva“

14.11.2013

Operacija „Žetva“ pokrenuta u saradnji sa međunarodnim mirovnim snagama u Bosni i Hercegovini već dugi niz godina daje svoje rezultate i svakim danom sve je manje i manje nelegalnog naoružanja u posjedu stanovnika Bosne i Hercegovine. Samim time, operacija „Žetva“ ispunjava svoju misiju i doprinosi povećanju stepena sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Naša brigada, odosno kasarna „7. muslimanske brigade“ u Zenici u kojoj je razmješten 1. pješadijski bataljon, ima veliki značaj u ovoj operaciji, jer je ova lokacija definirana kao mjesto skladištenja i uništavanja naoružanja prikupljenog u operaciji „Žetva“ za kompletanu teritoriju Bosne i Hercegovine. Naoružanje na ovoj lokaciji predaju entitetski MUP-ovi koji imaju obvezu preuzimanja istog od civilnog stanovništva. Pored pomenutog naoružanja, na ovoj lokaciji se također skladišti i uništava naoružanje koje je bilo predmet sudskih procesa, te za iste postoji sudski nalog za uništenje. Uništavanje prikupljenog naoružanja vrši se komisijski, postupkom „gaženja“ inžinjerijskim strojevima, ili sječenjem plamenikom /brenerom, te se na taj način naoružanje pretvara u furdu. U ovoj godini je početkom juna izvršeno uništavanja preko 700 komada vatrenog oružja i preko 100 komada dijelova naoružanja.

Tako je i jučer (12.11.2013.) na ovu lokaciju MUP Unsko-sanskog kantona predao preko 150 komada vatrenog oružja (kratke i duge cijevi) koje će u narednom periodu biti unišeno. I ovaj primjer kao i mnogi drugi pokazuju dobru saradnju Oružanih snaga BiH sa lokalnom zajednicom, odnosno organima civilne vlasti, te potvrđuje njenu ulogu u stvaranju sigurnog okruženja za sve stanovnike Bosne i Hercegovine.

Info-5.pbr