5. Pješadijska brigada

MAPEX vježba Komande 5. pješadijske brigade

22.11.2013

Obzirom da je misija Oružanih snaga BiH u jednom dijelu definirana i kao pomoć civilnim organima vlasti u slučajevima elementarnih i drugih nepogoda, u jedinicama 5. pješadijske brigade se svakodnevno pored borbene obuke provodi i obuka koja će omogućiti pripadnicima naše brigade ispunjenje i ovog dijela propisane misije.

Zakonskim aktima propisano je da se na izvršenje ove misije ide po pozivu civilnih struktura vlasti, a po naredbi Predsjedništva BiH, i to onda kada su posljedice katastrofe takvog obima da su iscrpljeni svi kapaciteti civilnih organa vlasti (Civilna zaštita, Gorska služba spašavanja, Vatrogasne jedinice i dr.) 

Upravo tako je i osmišljen scenario MAPEX vježbe koja je ove nedjelje provedena u Komandi 5. pbr OS BiH. Definiran je kao dio regionalne prirodne katastrofe koju su prouzrokovali zemljotresi i poplave, a 5. pješadijskoj brigadi dodijeljena je uloga pomoći civilnim strukturama vlasti u poplavljenim područjima donjih tokova rijeka Drine i Save, odnosno u području Bijeljine i Zvornika. Scenarij vježbe sličan je već ranijim stvarnim događajima kada su pripadnici 5. pješadijske brigade izlazili na ugroženo poplavno područje u Bijeljini i pomagali u spašavanju civilnog stanovništva. Tako da je na ovoj vježbi u izradi dokumenata kroz proces donošenja vojnih odluka, u velikom dijelu integriran i element „naučenih lekcija“.

Vježba je počela u ponedjeljak 18.11.2013.godine kada smo od Operativne komande dobili Operativnu naredbu (OPNAR) sa svim potrebnim elementima. Uslijedilo je formiranje Taktičkog operativnog centra (TOC) za provođenje vježbe na čelu sa brgadirom Nebojšom Đ. Vojakovićem, a u sastavu TOS-a određeni su oficiri i podoficiri štaba brigade. Odmah se pristupilo provedbi vježbe, te se kroz sve faze procesa donošenja vojnih odluka na kraju došlo do finalnog produkta, odnosno Operativne naredbe koja će danas, 22.11.2013.godine biti poslana Komandama bataljona 5. pješadijske brigade, te će i oni, na osnovu tih dokumenata, od ponedjeljka raditi na provedbi svoje MAPEX vježbe.

Info-5.pbr