5. Pješadijska brigada

Obilježen Dan OS BiH na lokacijama 5.pbr OS BiH

28.11.2013

Svečanim postrojavanjem jedinica 5.pješadijske brigade na lokacijama razmještaja, danas je obilježen Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na nivou 5.pješadijske brigade.

Postrojavanje na svojim lokacijama u Zenici, Kiseljaku, Bijeljni i Žepču organizirale su komande bataljona za svoje pripadnike, dok je na lokaciji kasarne i zračne luke „Dubrave“ Komanda 5.pješadijske brigade bila nosilac aktivnosti svečanog postrojavanja kako za svoje pripadnike, tako i za pripadnike jedinica drugih formacijskih cjelina OS BiH, razmještenih na ovoj lokaciji.

Svečanom postrojavanju pored pripadnika Oružanih snaga prisustvovali su predstavnici civilnih struktura vlasti županijskog i općinskog nivoa, predstavnici sigurnosnih agencija državnog i entitetskog nivoa, predstavnici EUFOR-a, OSCE Misije u BiH kao i lokalne medijske kuće.

Gostima i vojnicima u stroju obratio se v.d. Komandanta 5.pbr, brigadir dr.sc Kenan Dautović. U svom govoru zahvalio se gostima na dolasku, te je naglasio glavne događaje koji su obilježili 5.pbr u ovoj godini. Tako je napomenuo glavni događaj iz ove godine, Vježbu vanjskog ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 13-5“ na kojoj je bilo uključeno 95% pripadnika brigade, te dobru saradnju civilnim struktrama vlasti, te spremnost naše jedinice da reaguje i izađe na teren i pomogne civilnim organima vlasti u slučaju elementarnih i drugih nepogoda.

Brigadir Dautović je iskoristio ovu priliku, te je u ime nadređene komande, te sa nivoa 5.pješadijske brigade uručio pohvale i nagrade istaknutim pojednicmima, pripadnicima 5.pbr za postignute rezultate u izvršavanju svakodnevnih zadaća. Predstavnicima lokalne zajednice, Međunarodnom aerodromu Tuzla i Direkciji za ceste Tutzlanskog kantona, u znak dobre saradnje, brigadir Dautović je uručio Zahvalnice, izrazivši nadu da će se ova saradnju u narednom periodu i poboljšati „jer uvijek ima mjesta za unaprjeđenje odnosa“ naglasio je brigadir Dautović.

Po završetku zvaničnog dijela ceremonije, upriličen je TT zbor, gdje je prisutnima prezentiran jedan dio vojnog naoružanja i opreme. Po završetku TT zbora, druženje sa gostima nastavljeno je u vojničkom restoranu uz prigodnu zakusku.

Na kraju napominjemo da su i sredstva javnog informiranja sa lokalnog nivoa (Televizija Tuzlanskog kantona i Televizija Živince) propratile ovaj događaj, a brigadir Dautović je dao izjavu za navedene medije. Također, brigadir Dautović će danas gostovati na Televiziji Tuzlanskg kantona u Dnevniku koji će se prenositi uživo iz studija, a tema emisije su Oružane snage BiH. I ova činjenica govori u prilog značaja Oručanih snaga za lokalnu zajednicu, te njihovu zainteresiranost za aktivnosti koje se provode u Oružanim snagama. 

Info- 5-pbr