5. Pješadijska brigada

Zajednička vojna obuka 5. pbr sa EUFOR-om

29.11.2013

Ovu sedmicu provodi se zajednička vojna obuka jedinica 5. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i snaga EUFOR-a u BiH. Vježbu provode deklarisani vod (3/1. pješadijske čete) 1. pješadijskog bataljona 5. pbr OS BiH i multinacionalni bataljon EUFOR-a, odnosno jedan njen vod iz sastava turskog kontingenta.

Zajednička vojna vježba realizuje se po temama iz domena potpore mirovnim operacijama, a provodi se na poligonima vojne baze „Komanči“ kod Živinica i na strelištu „Paša bunar“ u Tuzli. Vježba je počela 26.11.2013.godine i vojnici su dva dana proveli u bazi „Komanči“, uvježbavajući teoretska i praktična znanja, dok su trećeg dana izašli na strelište „Paša bunar“, gdje je provedena vježba bojevog gađanja (LFX) iz karabina M-4. Sve ove aktivnosti sprovođene su pod nadzorom Instruktora multinacionalne bojne EUFOR-a. Danas, zadnjeg dana obuke, po planu je izvođenje bojevog gađanja desetine u pokretu sa već pomenutim naoružanjem.

Napominjemo na kraju da ovu vježbu možemo smatrati uvodom u mnogo zahtjevniju i obimniju vježbu koja će se pod nazivom „Dinamičan odgovor 14-5“ iduće godine provesti u saradnji između 5. pješadijske brigade i snaga EUFOR-a na poligonu „Manjača“.

Info – 5. pbr

3 FOTO GALERIJA